Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 18:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/regelverket-som-ska-radda-fotbollssasongen/

Sport

Regelverket som ska rädda fotbollssäsongen

Malmö tränar för start av allsvenskan. Fotbollförbundet och Svensk elitfotboll väntar på godkännande av det medicinska regelverkat som lämnats till Folkhälsomyndigheten.
Malmö tränar för start av allsvenskan. Fotbollförbundet och Svensk elitfotboll väntar på godkännande av det medicinska regelverkat som lämnats till Folkhälsomyndigheten. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Svensk Elitfotboll, Sef, presenterade på tisdagen ett protokoll med riktlinjer för allsvenskan och superettan inför en tänkt återstart 14 juni. Uppdelat i två delar. Dels hur klubbarna ska agera för att inte öka smittspridningen, dels genomförandet av matcher. 

TT Text

Sef riktar in sig på ett stort ansvar för klubbarna. Social distansering hålls fram som en central del. Men utöver det finns en mängd punkter att förhålla sig till. Exempelvis att taktikgenomgångar helst ska genomföras utomhus, att spelarna helst ska ta hem och tvätta sina egna träningskläder, och att spelarna ska ha sina hem städade och vädrade.

Sefs vd Mats Enquist ska sammanträda med Folkhälsomyndigheten i veckan, förmodligen på torsdag. Och han säger till DN att han inte förväntar sig något ja eller nej till omstart utan publik i samband med mötet. Men tilläger att han helst hade velat ha ett besked redan för tre veckor sedan.

Han uttrycker också att han inte anser att Folkhälsomyndigheten kan dra alla idrotter över kam.

– När fotbollen presenterar så ambitiösa och detaljerade åtgärder för att motverka smittspridning borde man ha någon form av differentiering, säger han till DN.

Vid matchtillfällen ska ledare, spelare och funktionärer (hemmalaget) helst resa individuellt direkt till och frågan arenan. Kan man inte resa i eget fordon (bortalaget) rekommenderas resa i buss med halverad kapacitet för att hålla distansering. Flyg blir bara aktuellt i ett fåtal fall, och då ska Folkhälsomyndighetens rekommendationer följas.

Det omfattande protokollet ger också matchläkaren, det vill säga hemmalagets klubbläkare, ett tungt ansvar för att skrivningen följs. Det är hen som signerar båda lagens spelarförteckning och därmed vilka som ledare och spelare som är behöriga att delta.

Säkerhetsavstånd ska upprätthållas vid långlinjen och därför utökas det tekniska området. Före avspark slopas line up, fotografering och handskakningar.

Sändande tv-bolags personal är tillåten, samt en begränsad mängd från övrig media. Presskonferenser slopas, och eventuella intervjuer ska göras utomhus.

Överhuvudtaget ska användandet av inomhuslokaler begränsas, både vid matcher och vid träningar. Träningskläder ska tvättas i 60 grader och handdukar i 80 grader. Klubbarnas gym ska bara skadade spelare ha tillgång till, och då endast en spelare och en fystränare samtidigt.

SEF konstaterar i protokollet att spelare och ledare får göra självskattningar för att säkerställa att endast symtomfria personer är på träningsanläggningen eller förbereder sig för match. Vilket i förlängningen innebär att de utsätts för mindre smittrisk på träningsanläggningen och i samband med matcher än vad en vanlig arbetstagare gör på sin arbetsplats.

”Därför anser vi att en acceptans från myndigheterna att elitfotbollen får börja spela matcher, utan publik och på detta ansvarstagande sätt, är ett rimligt första steg i ett successivt öppnande av det svenska samhället”, skriver Sef avslutningsvis i protokollet.

Regelverket, som under tisdagsmorgonen presenterades i sin helhet på Sefs hemsida, är omfattande.

Här är ett utdrag:

• Klubbläkarens viktiga roll

Hemmalagets läkare tar emot och granskar på matchdagen självskattningsformulär som fyllts i av spelare, ledare och matchfunktionärer. Läkaren godkänner vilka som är behöriga att anlända och vistas på arenan. Samma procedur genomför bortalagets läkare som sedan rapporterar till hemmalagets läkare, som i sin roll som matchläkare fastställer vilka spelare och ledare som är behöriga att delta i matchen.

• Ankomst till arenan

Separat ankomst för lagen, med en tidsintervall på minst 15 minuter. Säkerhetsavstånd på två meter hålls.

• Områden med begränsad tillgång

Gäller uppvärmningsytor, avbytarbänkar, ytor för behandling av skadade spelare, bårpersonal och första hjälpen, avgränsade områden för lagen samt matchfunktionärer vid ankomst och hemfärd, endast ett område för inpassering för övrigt behöriga, ledningsrum med tillhörande säkerhetsfunktioner, tv-produktion, pressrum, intervju- och mixad zon för journalister och fotografer.

• Sanitära riktlinjer

Toaletter städas noggrant inför varje match och ska som minimum innehålla tvål eller handsprit, möten hålls i väl tilltagna rum där säkerhetsavstånd på två meter kan hållas, ingen lineup, inga maskotar eller eskorter, ingen lagfotografering, inga handhälsningar.

• Transporter

Ledare, spelare och funktionärer rekommenderas att transportera sig individuellt direkt till och från arenan, helst med eget transportmedel, annars rekommenderas resa med halvfulla bussar med en person på varje dubbelsits och om möjligt på varannan rad. Flyg kommer bara att bli aktuellt i ett fåtal fall.

Läs mer: Karantän är inte aktuellt i allsvenskan