Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-05 09:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/regeringen-bekraftar-plan-for-premier-league-start-i-juni/

Sport

Klartecken för Premier League – neutrala planer fortfarande tvistefråga

Manchester Citys Sergio Agüero, i mitten, och Manchester Uniteds Nemanja Matic, till vänster, och Victor Nilsson Lindelöf. Arkivbild.
Manchester Citys Sergio Agüero, i mitten, och Manchester Uniteds Nemanja Matic, till vänster, och Victor Nilsson Lindelöf. Arkivbild. Foto: Dave Thompson/AP

Den brittiska regeringen gav på måndagen klartecken för spel i Premier League från och med juni, inför tomma läktare. Innebär att klubbarna kan förbereda för omstart 12 juni, vilket var målet. Men tvistefrågan om spel på neutrala planer är fortfarande inte avgjord. 

Den brittiska regeringen har tidigare krävt att matcherna ska spelas på neutral mark, eftersom man vill undvika folksamlingar utanför arenorna. Men det har mött motstånd från klubbarna. De vill att regeringen tänker om i frågan.

Det började med att Brighton, Watford och Aston Villa, samtliga indragna i bottenstriden, uttryckte skepsis. Ytterligare tre klubbar som hotas av nedflyttning hängde på. Och på måndagen hade skaran växt till 12 klubbar, av totalt 20, och de hänvisade till tyska Bundesliga, där klubbarna får använda sina egna arenor när ligan startar om till helgen.

Innebär att ligans vd Richard Masters fått i uppdrag att kontakta regeringen och polismyndigheten för att utreda möjligheten att klubbarna får använda sina egna arenor.

Samtliga klubbar har ekonomiska bekymmer, av varierande grad, till följd av coronakrisen. Om de dessutom inte får använda sina egna arenor i de nio omgångar som återstår av säsongen ökar bekymren, eftersom det finns sponsorkontrakt knutna till arenorna beträffande namnrättigheten. Och de pengarna riskerar att försvinna om arenorna inte används.

Det finns ingen tidtabell för när publik kan tänkas släppas in på de brittiska arenorna igen. Allt hänger på smittläget. 

Premiärminister Boris Johnson antydde i sitt tal i underhuset på måndagens att det kan krävas ett vaccin eller en effektiv medicin mot coronaviruset innan man känner att man har kontroll över situationen och helt kan släppa på kravet om social distansering.

Vid måndagens videokonferens med ligaklubbarna beslutades att kontrakt som går ut vid halvårsskiftet förlängs tills säsongen är färdigspelad.

Man kom också överens om att förlänga lånekontrakt under samma period, om spelaren och båda klubbarna ger sitt medtycke.

Uefa har gett de nationella ligorna 25 maj som deadline för att presentera hur de tänker slutföra säsongen. Premier League räknar med att spika planerna redan kommande måndag.

27 maj har sedan Uefa ett möte där man drar upp riktlinjerna för kommande säsongs Europaspel.

Läs mer: Klart: Danska ligan återupptas i slutet av maj 

Läs mer: La Ligas ordförande: ”Kommer att vara fotboll varje dag”