Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-09 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rekordhasten-dod-i-kolik/

Sport

Rekordhästen död i kolik

Travhästen Sebastian K, med Åke Svanstedt, under ett Elitlopp på Solvalla. Arkivbild.
Travhästen Sebastian K, med Åke Svanstedt, under ett Elitlopp på Solvalla. Arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT

Den svenskfödda travhästen Sebastian K, som slog det absoluta världsrekordet 2014, är död. Det meddelar hästens ägare Knutsson Trotting på Twitter.

TT Text

”Det är med stor sorg i hjärtat som vi måste meddela att Sebastian K. har vandrat vidare till de evigt gröna ängarna. Han fick kolik på lördag eftermiddag och även om alla insatser gjordes så gick hans liv inte att rädda”, skriver Knutsson Trotting.

Sebastian K. hade under tre år verkat på amerikansk mark som avelshingst, men exporterades i tisdags till Australien där han skulle stallas upp med samma syfte.

Hästen vann 34 av 77 starter under sin tävlingskarriär för tränarna Lutfi Kolgjini och Åke Svanstedt. Karriären inbringade 20 miljoner kronor i prispengar och även om hans största segrar togs i UET Trotting Masters och Oslo Grand Prix kommer hästen främst bli ihågkommen för att ha vunnit på kilometertiden 1.07,7 på Pocono Downs-banan utanför Philadelphia. Något som gällde som världsrekord från 2014 till 2019.

https://twitter.com/KnutssonTrot/status/1289839090154627073

Kolik är ett samlingsnamn för smärtsamma tillstånd i mag- eller tarmsystemet hos hästen och kan vara dödligt.  

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt