Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-22 05:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rekordstor-satsning-pa-simidrott-medaljbonus-infors/

Sport

Rekordstor satsning på simidrott – medaljbonus införs

Bild 1 av 2 Michelle Coleman, Sarah Sjöström och Louise Hansson har alla tre tagit medaljer i internationella mästerskap.
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Sarah Sjöström och Michelle Coleman fick kliva upp på prispallen samtidigt under EM 2014 när de kom etta respektive trea.
Foto: Joel Marklund/Bilbyrån

Svenska simförbundet har tecknat ett rekordstort sponsoravtal. I avtalet ingår bland annat medaljbonus till simmarna.

– Det är ingen hemlighet att vi under en lång tid har sökt efter en partner, säger förbundschefen Mikael Jansson.

– Att vi då får in en under dessa speciella tider är naturligtvis extra välkommet.

Sveriges bästa simmare är samlade i Stockholm för en av de största tävlingarna sedan pandemin satte allt på paus. På torsdag inleds Sveriges enda internationella simtävling Swim Open som lockar några av Europas bästa simmare.

I samband med det presenterade Svenska simförbundet också en ny huvudsponsor.

– Nu får vi stöttning som hjälper oss att nå de mål som vi har satt upp i vår strategi, säger förbundschefen Mikael Jansson om det nya sponsoravtalet.

– I dag är det en utmaning att mer och mer av de medel som vi får från Riksidrottsförbundet och staten är öronmärkta. Via partners får man in medel som man kan disponera på ett sätt som ökar handlingsfriheten.

Inom vilka områden är det ni vill öka satsningen?

– Det är framför allt de delar som vi i dag har svårt att få medel till. Elitidrotten är ett sådant område. Det kostar väldigt mycket, men där jag tycker att staten skjuter till väldigt lite, säger Mikael Jansson.

– Tittar man till exempel i internationell jämförelse spelar vi inte i samma division som vissa andra länder.

I avtalet ingår också en medaljbonus till de simmare som når prispallen under EM, VM eller OS.

– Vi vill så klart gärna att de samarbeten som förbunden har också gynnar de aktiva, och nu har vi en partner som tycker att det här är en bra väg att gå, säger Mikael Jansson.

Utöver elitverksamheten är även projekt kring simkunnighet och motion och hälsa prioriterade områden.

Avtalet, som är det mest omfattande som simförbundet tecknat, är fyraårigt.

– Båda parter har ett långt perspektiv – till och med ännu längre än fyra år – på det här samarbetet. Vi ser inte det här som något tillfälligt över ett OS eller någon annan speciell tävling utan vi ser det här som en identitet i vårt framtida varumärke. Så om det går som jag har tänkt mig kommer vi säkert att vara partners om 10-15 år också, säger Anders Svensson som är vd för simförbundets nya huvudsponsor Pahlén som tillverkar poolutrustning.

Hur mycket det rekordstora avtalet exakt är värt i pengar vill varken Mikael Jansson eller Anders Svensson svara på.

– Det är miljonbelopp, men mer specifik vill jag inte vara. Det finns många parametrar i avtalet. Det jag kan säga är att det är den största satsningen i marknadsförning genom tiderna för det här bolaget, säger Anders Svensson.

Ämnen i artikeln

Simning

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt