Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 00:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rf-basen-frias-fran-misstankar-om-jav/

Sport

RF-basen frias från misstankar om jäv

RF-basen Björn Eriksson frias av oberoende advokatutredning efter misstankar om jäv. Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksidrottsförbundets (RF) ordförande, Björn Eriksson, frias från misstankarna om jäv av en oberoende advokatutredning.

– Det är ingen överraskning. Jag har hela tiden sagt att det här är trams och opinionsbildning, säger RF-basen.

RF:s visselblåsarfunktion fick motta ett hundratal anmälningar sedan det stått klart att Björn Eriksson arbetat som lobbyist åt vaktbolagsbranschen och i egenskap av RF:s ordförande tillsammans med rikspolischefen diskuterat möjligheterna att ersätta polis med säkerhetsvakter på fotbollsmatcher.

Efter en artikelserie i Expressen kritiserades Eriksson av företrädare för Svensk elitfotboll och supporterorganisationer krävde hans avgång.

På onsdagen presenterades resultatet av den oberoende utredning som Riksidrottsförbundet beställt av Settervalls advokatbyrå i Göteborg.

Utredaren friar Eriksson från misstankarna om jäv.

”Utredningen visar att det är korrekt att Björn Eriksson innehar eller har innehaft ett antal närliggande uppdrag inom säkerhetsområdet som skulle kunna innebära en intressekonflikt i förhållande till uppdraget som ordförande i Riksidrottsförbundets styrelse. Uppdragen har emellertid rapporterats och godkänts av valberedningen, före det att Björn Eriksson har blivit vald till ordförande i Riksidrottsförbundets styrelse, i enlighet med de riktlinjer som Riksidrottsförbundets valberedning har ställt upp”, står det bland annat i utredning.

Utredaren skriver också att Eriksson inte agerat på ett sätt som påverkat hur Riksidrottsförbundets eller polisens arbete kring idrottsrelaterade säkerhetsfrågor bedrivits på en operativ nivå och att det därför ”inte finns någon grund för påståendet att han utnyttjat sina uppdrag på ett sätt som otillbörligt gynnat privata säkerhetsföretag eller honom själv på bekostnad av idrottens bästa”.

Björn Eriksson säger till DN att han inte är överraskad, men att det känns bra att även en oberoende utredare friar honom.

– Men på många sätt har den här tiden varit väldigt jobbig. Det har varit personliga hot, man har gett sig på barnen, nattliga samtal. Om man nu inte tycker det är okej att elda pyroteknik inne bland människor ska man inte behöva löpa gatlopp för att man har den uppfattningen, säger Eriksson och betonar att han i sitt arbete som RF-bas arbetar mindre med fotbollsfrågor och mer med det terrorhot mot arenor och evenemang som blivit allt mer påtagligt.

Eriksson hävdar med bestämdhet att han inte suttit på dubblat stolar och poängterar att hans uppdrag för vaktbolagen varit känt.

– Som RF-ordförande arbetar jag med övergripande samhällsfrågor för idrotten och att jag skulle sitta och kasta in så många vakter som möjligt på en fotbollsmatch är en fullständigt befängd tanke. 

Ångrar du att du inte var mer öppen med de här båda uppdragen?

– Eftersom alla har varit medvetna om det och det inte finns någon koppling mellan uppdragen har jag väldigt svårt att ånga någonting som inte har inträffat.

Du har aldrig funderat på att avgå?

– Inte en sekund.

Hur kommer den här affären att påverka ditt sätt att leda RF?

– Jag kommer att inte att låta den göra det. Med tanke på den uppställning jag känt från idrottsrörelsen kommer jag att fortsätta precis som förut.

Eriksson valdes om som RF-ordförande vid Riksidrottsmötet i Jönköping i våras och har aviserat sin avgång vid mandattidens slut 2021.

Läs mer:

SvFF har fortsatt förtroende för Eriksson 

Säkerhetschef kritisk till Björn Eriksson: ”Allt verkar rinna av honom”