Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 10:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rf-basen-om-konstakningen-gor-nagot-at-det-har-annars-kommer-atgarder/

Sport

RF-basen om konståkningen: ”Gör något åt det här, annars kommer åtgärder”

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksidrottsförbundet (RF) inväntar slutrapporten om missförhållanden i konståkningen. Och en utlovad åtgärdsplan från Svenska konståkningsförbundet.

Håller inte den senare kan RF tvingas agera.

– Man ska göra något åt det här, annars kommer åtgärder, säger ordföranden Björn Eriksson.

2012 visade en extern utredning att delar av svensk gymnastik bröt mot FN:s barnkonvention.

Riksidrottsförbundet (RF) svarade med att tillfälligt dra in elitstödet för gymnastiken.

Nu kan konståkningen hamna i samma sits, men RF-basen Björn Eriksson sätter tilltro till att Svenska konståkningsförbundet själva kommer att agera.

Vad det handlar om är den externa utredning som Konståkningsförbundet tillsatte i höstas och som på fredagen presenterades i en preliminär rapport. Slutrapport kommer först 26 juni, men redan nu är slutsatserna tydliga:

Emotionella övergrepp – som bestraffningar, förödmjukelse inför andra och utfrysningar – är vanliga inom konståkningen. Det förekommer rädsla för tränare och såväl fysisk som psykisk ohälsa, liksom kroppshets, är utbrett.

– Min uppfattning är att Konståkningsförbundet är väl medvetna om att det här inte kan passera utan att man gör något, säger RF-ordföranden Björn Eriksson till DN.

– Såvitt jag har förstått ska de nu ägna mycket tid till att gå igenom det här. Jag utgår från att det föranleder åtgärder.

Kan det bli aktuellt med åtgärder från RF:s sida?

– Det vet jag inte. Vi har ju haft sådana fall. Då har det grundats i att det har funnits en rapport och att man har kommit fram till att åtgärder behövde vidtas. Nu vill vi A) se slutrapporten, B) åtgärdsplaner från konståkningens sida. Sen får vi se om det föranleder åtgärder eller inte. 

– Jag utesluter det inte innan jag har rapporten.

RF och Konståkningsförbundet ska ha ett första möte om saken nästa vecka.

Hur har du reagerat på det som framkommer i delrapporten? 

– Med sorgsenhet. Hur kan detta inträffa? Det ställer frågeställningen kring trygg idrott på sin spets, säger Björn Eriksson.

Hur har den här kulturen kunnat födas, frodas och upprätthållas?

– Det är en av de frågor som jag och många med mig funderar över. Jag har inte det perfekta svaret, men det kan vara så att man alldeles för lite har tittat på vikten av att konståkningen är något positivt, att njutningen och bredden ska vara det avgörande.

– Blir det en för tidig specialisering och för tidig koncentration på elitfrågor kan det utvecklas åt det här hållet. Det är därför en sådan här genomlysning är enda sättet att ta steg åt rätt håll.

Borde man ha agerat tidigare?

– Det hade inte skadat om man hade tagit tag i det här tidigare, men det är lite svårt för mig att utfärda giljotinstraff innan jag har hela rapporten. Men det är en fråga man får ställa sig.

Vad gör RF här och nu för att säkerställa en trygg konståkningsmiljö?

– Det ena är den så kallade piskan. Det vill säga att man (förbundet) ska göra något åt det här, annars kommer åtgärder. Det är vår skyldighet. Det andra är moroten. Det finns inom idrotten stor kompetens. Vi får titta på om vi kan ställa resurser till förfogande.

Svenska konståkningsförbundets ordförande Katarina Henriksson säger till DN att hon inte är orolig för indraget ekonomiskt stöd.

– Nej. Jag känner att vi försöker lösa problemen och har en bra dialog med RF.

Läs mer:

Nattsvart bild av svensk konståkning i extern utredning: ”Tränare utsätter åkare för emotionella övergrepp” 

Konståkningsförbundets ordförande: ”Det är värre än vi hade kunnat tro”

Johan Esk: Som en dysfunktionell familj med ärvda problem

Ämnen i artikeln

Konståkning

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt