Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 21:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rf-basen-revorna-kan-bli-ganska-djupa-i-idrotten/

Sport

RF-basen: ”Revorna kan bli ganska djupa i idrotten”

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson vill att regeringen ger besked om fler
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson vill att regeringen ger besked om fler Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Idrottsminister Amanda Lind (MP) varken lovar eller avfärdar fler miljoner till idrottsrörelsen i coronakrisen.

Men Björn Eriksson varnar för ett icke-besked före semestermånaderna.

– Revorna kan bli ganska djupa, säger Riksidrottsförbundets ordförande.

TT Text

Nio dagar efter att det nya coronaviruset klassades som en pandemi, den 20 mars, meddelade regeringen att idrotten skulle tilldelas 500 miljoner kronor i ett stödpaket i krisen. Drygt tre månader senare har ännu inget nytt besked kommit om mer statligt stöd till förbund och föreningar som blöder ekonomiskt.

I en intervju på måndagen gav idrottsminister Amanda Lind (MP) heller inga klara besked om ett ytterligare miljonstöd. Björn Eriksson varnar för konsekvenserna av ett icke-besked inför sommaren.

– Det här är en fråga för hela regeringen och politiska partier. Jag hoppas att man tar sig en rejäl funderare om det är klokt att gå på semester och säga att det inte kommer något besked, säger Riksidrottsförbundets ordförande.

Eriksson förstår om regeringen inte kan lova ett visst belopp. Men han vill se ett indikativt besked helst före slutet av det andra kvartalet, alltså om en vecka den 30 juni.

– Kom med ett besked: ”Ska vi i idrotten räkna med att inget görs, eller ska vi räkna med att något görs?”, säger han.

Om så inte blir fallet, att regeringens besked fortsätter att dröja till efter sommaren, lär konsekvenserna bli tydliga för hela idrottsrörelsen – både på ideell och på professionell nivå. RF bedömer att idrottsrörelsen kommer att förlora ytterligare 1,2 miljarder om rådande coronarestriktioner kvarstår till och med augusti.

– Det värsta som kan hända är att när man sedan samlas till hösten ser att många unga inte kommer beroende på att en del ledare har lagt av. Då kommer föreningarna att säga att man fyrdubblar avgifterna. Vilket man i väldigt rika kommuner och rika områden kommer att ha råd med, men man kommer ha väldigt svårt att bära det i områden som är utsatta, säger Björn Eriksson och fortsätter:

– På elitsidan handlar det troligen mer om rena konkurser och annat i det riktigt stora klubbarna, det är en annan värld. Det är två världar, där revorna kan bli ganska djupa inom den breda idrotten i och med att den bygger på ideella insatser. De är svåra att driva om man känner att man inte förmår.

Eriksson menar att det bästa som kan hända är att regeringen lovar ett nytt stödpaket före semestermånaderna juli och augusti. Först då kan RF-basen lova idrotten mer pengar.

– Då kan jag skicka den signalen, den är betydligt svårare att skicka om det inte finns några besked.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt