Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 19:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rf-bekampningen-av-smittan-kommer-forst/

Sport

RF: Bekämpningen av smittan kommer först

RF-ordföranden Björn Eriksson under ett möte med de svenska specialidrottsförbunden om nedstängningen av publika sammankomster.
RF-ordföranden Björn Eriksson under ett möte med de svenska specialidrottsförbunden om nedstängningen av publika sammankomster. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

SOK-läkaren Bo Berglund är kritisk till hur Riksidrottsförbundet företrätt sina förbund under coronakrisen. RF-ordföranden Björn Eriksson menar att idrotten får stå tillbaka just nu. 

– I kampen mellan pandemibekämpning och idrott så kommer pandemibekämpningen i första hand, säger han. 

Bo Berglund menar att RF borde ha ställt krav på att få vara med när Folkhälsomyndigheten (FHM) tagit beslut, och han tycker att riktlinjerna för hur man kan idrotta och framför allt tävla är för svepande. 

Björn Eriksson säger att Riksidrottsförbundet (RF) har en kontinuerlig dialog med Folkhälsomyndigheten, som flera gånger rådfrågat RF och även specialidrottsförbund.

Ordföranden säger att det inte är RF:s uppgift att utforma verksamheten i varje idrott.

– Jag tror att det hade setts som väldigt konstigt om RF skulle komma och tala om för till exempel fotbollen hur de ska göra. Jag tror att de vill fundera över det själva, säger Björn Eriksson.

Det viktigaste är att man inte försöker runda de ramar som Folkhälsomyndigheten satt upp, säger han. 

– Är det olämpligt med närkontakt mellan vuxna så är det olämpligt, och då är frågan: hur utövar man sin idrott utan närkontakt? Det är ganska tydligt egentligen, tycker jag. 

Bo Berglund tycker att Björn Eriksson är fel person att sköta myndighetskontakter eftersom han har en bakgrund i myndighetsvärlden. Eriksson säger att det är en enad idrottsrörelse som har kommit fram till RF:s linje, inte han personligen.

– Sedan har jag svårt att se att det skulle vara en nackdel att kunna myndighetsvärlden, det borde väl närmast vara en fördel.

Att förbunden själva får utverka formerna för sin verksamhet bekräftas av friidrottens generalsekreterare Stefan Olsson, som säger att de ställt flera frågor till RF om vad som kan vara okej, men fått svaret att friidrotten bedömer det bäst på egen hand.

– Ibland är det skönare att någon annan sätter ner foten och tar ett beslut, men så har det inte varit nu, säger han, och fortsätter:

– Någonstans har jag förståelse och respekt för det, det är 72 olika idrotter med olika förutsättningar.

Friidrotten har haft en kreativ process, säger han, där de har hittat former för barn och ungdomar att tävla, främst lokalt och med samma personer som de vanligtvis tränar med, för att undvika resande och nya miljöer. 

Folkhälsomyndigheten vill inte att vuxna tävlar alls, men det finns också idéer inom friidrotten om att veckorna framöver hitta former för seniortävlingar, till exempel att man tävlar mot varandra på olika arenor i landet samtidigt.

Den största idrotten, fotbollen, har uppdaterat sina riktlinjer i snitt en gång i veckan, säger Anders Hübinette, chef för juridik och säkerhet på förbundet. 

Även elitklubbar planerade att dra i gång matcher i april, när FHM tydliggjorde att seniormatcher inte ska spelas. Då kom också besked om att barn och ungdomar däremot får tävla.

– Inför den ändringen hade vi tillsammans med RF varit med på ett möte med Folkhälsomyndigheten där vi efterfrågade just tydlighet och klarhet om vad som gällde. Vi vill så klart bidra till att minska smittspridningen, och då är det viktigt att vi får så tydliga besked som möjligt. 

Tycke ni att ni har det nu?

– Ja, så gott det går. Sedan har vi haft en del frågor som dykt upp i olika delar, det handlar bland annat om publik och offentliga tillställningar, där handlar det också om vad regeringen, och även polisen, säger Anders Hübinette. 

Läs mer: SOK-läkarens kritik mot RF-basen: ”Fel person i det här läget”