Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 23:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rf-lovar-fortsatt-lok-stod-till-foreningar-aven-om-aktiviteter-stalls-in/

SPORT

RF lovar fortsatt LOK-stöd till föreningar – även om aktiviteter ställs in

Foto: Thomas Karlsson

Det nya coronaviruset och restriktioner kring tävling och träning sätter idrottsrörelsen på ekonomiska prov.

Men Riksidrottsförbundet lovar stöd till landets barn- och ungdomsföreningar.

Det så kallade LOK-stödet kommer inte att minska 2020 – även om aktiviteter ställs in.

Riksidrottsförbundet (RF) fördelar årligen så kallat LOK-stöd (lokalt aktivitetsstöd) till landets idrottsföreningar baserat på antalet deltagartillfällen och antalet sammankomster i barn- och ungdomsidrotten.

I spåren av coronaviruset har många föreningar uttryckt oro kring vad som händer om aktiviteter tvingas ställas in.

– Med dagens system kan man ju egentligen inte få pengar om man inte har någon aktivitet, men det är där vi går in och fattar ett beslut nu. Alla pengar ska gå ut, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Eriksson träffar på onsdagen idrottsministern Amanda Lind (MP) för att lämna över en beräkning över de ekonomiska konsekvenserna för idrotten i ljuset av inställda eller publikfria arrangemang.

Som jämförelse bad RF:s motsvarighet i Norge tidigare i veckan norska staten om 500 miljoner kronor för att täcka upp för ekonomiska förluster i mars.

– Jag ramlar inte av stolen över den summan, säger Eriksson.

– Ta till exempel de stora lagsporterna i mars–april varje år. De omsätter ungefär en miljon åskådare. Om en miljon människor inte längre betalar en biljett kan man själv multiplicera och se att de norska siffrorna är inom den här ramen.

Han fortsätter:

– Jag gör en råkalkyl nu, om en månad är jag klar med en detaljplan över de första tre månaderna.

Läs mer:

RF:s råd till föreningsidrotten: Träna utomhus och minimera kroppskontakt

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt