Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rf-om-kritiken-fran-forbunden-gor-ingen-skillnad-pa-enskilda-idrotter/

Sport

RF om kritiken från förbunden: Gör ingen skillnad på enskilda idrotter

Stefan Bergh, generalsekreterare i Riksidrottsförbundet.
Stefan Bergh, generalsekreterare i Riksidrottsförbundet. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Under onsdagen skickade Friidrottsförbundet ett öppet brev till Riksidrottsförbundet (RF) där man uppmanar till att skilja på tävlingsförutsättningar för olika sporter vad gäller att starta med tävlingsverksamhet efter det avbrott som covid-19-pandemin orsakat.

Men det är inte aktuellt, enligt RF:s generalsekreterare Stefan Bergh.

– Vi gör ingen skillnad på enskilda idrotter på det sättet, säger han.

Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten möttes under onsdagen i ett nytt möte för att diskutera lösningar för matcher och seniortävlingar, men beskeden väntas dröja till nästa vecka.

Nyhetsrapporteringen har till stor del handlat om när elitfotbollen kan starta. Nu har också förbund som bedriver sporter utan närkontakt börja trycka på Riksidrottsförbundet för att starta sin seniora tävlingsverksamhet.

Men enligt Stefan Bergh har man från Riksidrottsförbundets håll inte framfört några förslag till Folkhälsomyndigheten om att låta mindre kontaktsökande sporter tävla.

– I de möten vi haft med Folkhälsomyndigheten talar vi om tävlingsidrott i allmän bemärkelse för dem över 18 år. Vi gör ingen skillnad på enskilda idrotter på det sättet, säger Stefan Bergh.

Kan det bli aktuellt att lyfta restriktioner för sporter som inte innehåller närkontakt?

– Det är precis den processen vi är inne i nu och där vill jag inte kommentera några detaljer. Det samtalet för vi med myndigheten så jag kan inte gå in i detalj på hur det kommer att utformas. Det får vi berätta om längre fram när det är klart. 

I ett öppet brev till Riksidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Bergh och ordförande Björn Eriksson, krävde Friidrottsförbundet att man måste skilja på förutsättningar för olika idrotter.

I brevet ifrågasätter också Friidrottsförbundet det fokus Riksidrottsförbundet lagt på möten för Svenska Fotbollsförbundet och Svensk elitfotbolls räkning.

– De samtal vi fört och för med Folkhälsomyndigheten gäller fotboll, men också andra idrotter. Vi pratar inte specifikt om friidrott eller andra enskilda specialförbunds idrotter. Vi talar om tävlingsidrott för vuxna. Sedan behöver man fundera på hur varje idrott kan uppfylla de övriga föreskrifter som myndigheten har. Det är inte så att vi talat om visa idrotter och andra inte. Sedan har fotboll fått mycket uppmärksamhet så klart med tanke på fotbollens storlek, men det har inte bara handlat om fotboll.

Läs mer: ”Fotbollen kan inte bli något riktmärke för alla idrotter”