Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

RF polisanmäler dataintrång

Dopningsprover. Arkivbild.
Dopningsprover. Arkivbild. Foto: Imago/IBL

Riksidrottsförbundet (RF) polisanmäler ett dataintrång som man misstänker gjorts av den ryska hackergruppen Fancy Bears.

– Ett oerhört allvarligt brott där det tydliga syftet är att misskreditera svensk antidoping, säger generalsekreteraren Stefan Bergh.

Fancy Bears har på en nätsida publicerat listor över svenska idrottare som har dispens för att använda vissa läkemedel. Två personer pekas ut för att de inte skulle ha blivit bestraffade för att ha använt en astmamedicin utan att ha dispens. Riksidrottsförbundet anklagas för att ha mörkat dopningsfall.

Men enligt Tommy Forsgren, tillförordnad chef för Svensk Antidoping, är anklagelserna felaktiga.

– Vi har gått tillbaka och tittat på all dokumentation och det är helt grundlöst. Det som möjligtvis lett den här gruppen fel är att de två här två dispenserna inte finns registrerade i ADAMS (Internationella antidopningsbyrån Wadas registreringssystem) på grund av att vi inte har alla dispenser registrerade där, säger Forsgren.

Fancy Bears har på senare tid gjort sig känt för att ha tagit sig i databaser som tillhör USA, Kanadas, Storbritanniens nationella antidopingorganisationer och även WADA, den internationella antidopningsbyrån. Gruppen vill nu också påvisa hur många svenska idrottare det är som använder astmamediciner.

RF, som polisanmält händelsen och även anmält den till Datainspektionen, ser mycket allvarligt på dataintrånget. Inte bara för att känsliga personliga och medicinska uppgifter har läckt ut.

– Det är förstås det allvarligaste, men även tilltron och förtroendet får sig en törn. Det är inte första gången på senare tid, säger Forsgren och syftar på problemet med förslutningen på provflaskorna vid dopningstester inför OS i Pyeongchang. 

RF ägnade tisdagen åt krishantering och till att stötta de berörda idrottarna. Åtgärder kommer att vidtas för att stärka datasäkerheten på förbundet. Generalsekreteraren Stefan Bergh betraktar intrånget som ett mycket allvarligt brott och säger att det tydliga syftet är att misskreditera Svensk Antidopning.

– Vi har ingenting att dölja och målet med idrottsrörelsens antidopingarbete är att säkerställa alla idrottsutövares rätt att delta och tävla i en idrott som är helt fri från dopning, säger Bergh.

Läs mer: Hackerattack mot brittisk antidopning 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.