Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 03:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rf-stoppa-ryska-barn-fran-svenska-tavlingar/

SPORT

RF: Stoppa ryska barn från svenska tävlingar

Barn och ungdomar som representerar ryska eller belarusiska föreningar bör inte få tävla i Sverige, säger Riksidrottsförbundet. Rådet skulle exempelvis kunna appliceras på en turnering som Gothia Cup i Göteborg. Arkivbild.
Barn och ungdomar som representerar ryska eller belarusiska föreningar bör inte få tävla i Sverige, säger Riksidrottsförbundet. Rådet skulle exempelvis kunna appliceras på en turnering som Gothia Cup i Göteborg. Arkivbild. Foto: Patrick Sörquist/Bildbyrån

Barn och ungdomar som representerar ryska eller belarusiska föreningar bör inte få tävla i Sverige, meddelar Riksidrottsförbundet (RF).

Rådet kommer efter önskemål om vägledning från olika medlemsförbund, skriver RF.

TT Text

”Det är tyvärr ett nödvändigt råd men det är bedrövligt att vi hamnat i en situation där vuxnas krigförande och agerande hindrar barn och ungdomar från olika kulturer att mötas över gränser för att idrotta”, säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

RF skriver att man har tagit barnrättsperspektivet i beaktande, och att utgångspunkten varit att alla barn och ungdomar ” ska ges goda förutsättningar till idrott med barnens bästa i fokus”.

Trots det har man landat i att barn och ungdomar som representerar ryska eller belarusiska föreningar, eller respektive ungdomslandslag, inte bör få delta i internationella tävlingar på svensk mark.

Beslutet tas också med hänsyn till de ryska och belarusiska barnen, som enligt RF riskerar att hamna i utsatta situationer under internationella tävlingar.

”På samma sätt kan barn som ska möta föreningar från Ryssland eller Belarus uppleva det som en utsatt situation. Därtill bör det även beaktas att även rysk och belarusisk barn- och ungdomsidrott kan ha en starkare koppling till statsmakten jämfört med svensk barn- och ungdomsidrott”, skriver RF.

Riksidrottsförbundet betonar dock att det är upp till varje enskilt specialidrottsförbund att ta beslut i frågan.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Belarus

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt