Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-01 03:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rfs-rad-till-foreningsidrotten-trana-utomhus-och-minimera-kroppskontakt/

SPORT

RF:s råd till föreningsidrotten: Träna utomhus och minimera kroppskontakt

”Det är ju alldeles självklart att får du välja mellan att genomföra aktiviteter utomhus, där du försöker minimera kroppskontakt, och aktiviteter inomhus, där man hänger på varandra, är smittorrisken mindre utomhus”, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.
”Det är ju alldeles självklart att får du välja mellan att genomföra aktiviteter utomhus, där du försöker minimera kroppskontakt, och aktiviteter inomhus, där man hänger på varandra, är smittorrisken mindre utomhus”, säger RF-ordföranden Björn Eriksson. Foto: Anders Nicander/TT

Träna utomhus och hitta övningar som minimerar kroppskontakt.

Det är Riksidrottsförbundets råd till barn- och ungdomsidrotten i spåren av coronaviruset.

– Man måste försöka vara lite praktisk och hitta aktiviteter med så låg smittorisk som möjligt, säger ordföranden Björn Eriksson.

Så länge svenska myndigheter och medicinsk expertis inte säger något annat finns ingen anledning att blåsa av barn- och ungdomsverksamheten i landets idrottsföreningar.

Det säger Riksidrottsförbundets (RF:s) ordförande Björn Eriksson i ljuset av spridningen av det nya coronaviruset, och menar tvärtom att idrotten behövs.

– Om vi helt gör ”patron ur”, vad händer då med barnen? Det är inte så att barn sitter stilla och ritar i ett rum, säger Eriksson – men förtydligar samtidigt att RF följer Folkhälsomyndighetens och regeringens restriktioner om resande och folksamlingar.

– För mig gäller det att stödja aktivitet och hålla igång idrotten, men att undvika resor och tävlingsverksamhet som ökar smittorisken.

Så vilka aktiviteter är bäst lämpade? RF:s råd, även om varje specialidrottsförbund utformar sina egna riktlinjer, blir att träna utomhus och undvika övningar med kroppskontakt.

– Det är ju alldeles självklart att får du välja mellan att genomföra aktiviteter utomhus, där du försöker minimera kroppskontakt, och aktiviteter inomhus, där man hänger på varandra, är smittorrisken mindre utomhus, säger Björn Eriksson.

– Olika idrotter har ju också olika karaktärer. Brottare och andra som tar i varandra har en annan situation än de som sysslar med bågskytte.

Finns en oro bland föräldrar och föreningar?

– Det finns en oro, den är ovedersäglig.

– Och den oron är problematisk såtillvida att vi har medicinska bedömningar som ska blandas med idrottens själ. Därför tittar vi mycket på hur man kan träna: Kanske träna utomhus, göra andra saker än de man vanligtvis gör så man minimerar riskerna – även om barn inte är främsta riskgruppen.

RF-basen Björn Eriksson träffar idrottsminister Amanda Lind på onsdag, för att bland annat diskutera coronavirusets ekonomiska konsekvenser på den ideella idrottsrörelsen.
RF-basen Björn Eriksson träffar idrottsminister Amanda Lind på onsdag, för att bland annat diskutera coronavirusets ekonomiska konsekvenser på den ideella idrottsrörelsen. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

I Stockholms ungdomsfotboll, där den årliga Sankt Erikscupen fortfarande planeras dra igång första helgen i april, har storklubben Hammarby tills vidare avbrutit all ungdomsverksamhet. Andra föreningar har begränsat just inomhusaktiviteter eller tillgång till omklädningsrum.

– Det är klart att utomhusverksamhet kanske känns tryggare i de här tiderna. Men det är inget som vi eller Svenska fotbollförbundet har lagt några restriktioner om, säger Andrea Möllerberg, distriktschef på Stockholms fotbollförbund.

– Det är också upp till föreningarna att känna vad som fungerar bäst för deras verksamhet.

RF-ordföranden Björn Eriksson håller med:

– Det måste finnas ett utrymme att diskutera. Det går inte att skapa en hierarkisk militärstruktur av det här. Däremot kan vi hjälpa till med kompetens.

Eriksson jämför dagens situation med det läge som Sverige befann sig i under den stora flyktingvågen 2015.

Då ställde civilsamhället och idrotten upp. Nu är frågan vilken roll idrotten kan ta i coronakrisen.

– Är vi 3,2 miljoner medlemmar är det rimligt att ställa sig frågan hur vi kan bidra. Det är ju alldeles uppenbart att samhället sviktar på samma sätt som 2015, säger Eriksson – som på onsdag diskuterar ämnet med idrottsministern Amanda Lind (MP).

På det mötet står även ekonomiska konsekvenser på agendan, bland annat vad som händer med föreningarnas så kallade LOK-stöd (lokalt aktivitetsstöd) om aktiviteter tvingas ställas in.

I Norge begär RF:s motsvarighet, Norges idrettsforbund, 500 miljoner kronor från norska staten för att täcka upp för ekonomiska förluster i mars. Arenaidrotten och inställda arrangemang är en sak, säger Björn Eriksson. Även den ideella idrottsrörelsen behöver stöttning.

– Det kan vara viktigt att man från regeringen är beredd att stötta oss ekonomiskt och på andra sätt. Det har jag aviserat till regeringen.

Läs mer:

BP: ”Stänger skolorna stänger vi hela verksamheten”

Föreningar förlorar miljoner när ungdomscuper ställs in

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt