Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Ricciardo vann efter strålande uppkörning på de nya däcken

Daniel Ricciardo släcker törsten efter segern i Kina.
Daniel Ricciardo släcker törsten efter segern i Kina. Other: Johannes Eisele /AFP

TAMPA. Vilken comeback av Daniel Ricciardo. För en vecka sedan bröt han på andra varvet. På söndagen var han snabbast och drack återigen skumpa ur sin sko.

Australiern vann sitt sjätte GP efter åtta magiska varv där han gick från sjätte till första plats.

Kinas GP i formel 1 i Shanghai var helt odramatiskt. På gränsen till tråkigt. Fram till omstarten efter att säkerhetsbilen lämnat banan vill säga.

För då började det hända grejer.

Det började med en attack från alltid hete Max Verstappen på Lewis Hamilton. Men det var Daniel Ricciardo som gynnades av den och gick från sjätte till fjärde plats.

På 40:e överraskade han Hamilton och tog sig upp till tredje.

Två varv senare var det Sebastian Vettel som inte hade en chans när Red Bull-föraren kom stormande.

på 45:e av de 56 varven slog han till slut till mot ledaren Valtteri Bottas, som därmed inte fick vinna sin 100:e GP-start.

Vann gjorde alltså i stället den alltid lika glada, men oftast otursförföljde australiern. Segern för Ricciardo kom efter fiaskot i Bahrain förra söndagen där han bröt på andra och teamkamraten Verstappen på sjätte varvet. Ricciardo har också brutit fyra av sina senaste sex lopp.

– Jag vinner aldrig tråkiga lopp. Men det här var oväntat. För 24 timmar sedan trodde jag att jag skulle få starta i slutet av startfältet, säger Ricciardo till ESPN och skrattar.

Han var nära att missa lördagens kval efter problem med turbon och tackade sina mekaniker.

– Tack till grabbarna som gjorde ett fantastiskt jobb.

Som vanligt snörde han av sig ena skon och hällde champagne i den och drack på prispallen.

Senast det skedde var efter segern i Baku förra året. Passande nog är nästa VM-deltävling i formel 1 just på den banan om två veckor.

Finländarna Bottas och Kimi Räikkönen gjorde Ricciardo sällskap på prispallen.

För Sebastian Vettel, som ledde de 27 första varven, blev det en trist avslutning. Tysken och VM-ledaren sjönk som ett ankare till en slutlig åttonde plats sedan också Fernando Alonso körde om honom på slutet.

Han snurrade också en gång då Verstappen försökte köra om. Nederländaren tog på sig ansvaret för den incidenten och fick också tio sekunders bestraffning.

Det gjorde att han förlorade fjärdeplatsen han tog på banan till Lewis Hamilton.

Det som gav Ricciardo och Verstappen chansen var att Red Bull-teamet reagerade väldigt snabbt och hann få in dem båda för ett depåstopp när säkerhetsbilen kom ut på 31:a varvet.

De nya däcken gav dem chansen att köra offensivt och göra Kinas GP 2018 oerhört underhållande.

Vid det tillfället och även vid det första depåstoppet kallade teamchefen Christian Horner in båda bilarna samtidigt.

En väldigt riskabel aktion. Går något fel med första bilen kan det förstöra loppen för båda. Men teamet skötte det perfekt vid båda tillfällena.

För Marcus Ericsson var det tillbaka till de sista platserna igen. Han slutade på 16:e plats och var aldrig i närheten av att köra om några poäng den här gången.

Läs mer: Marcus Ericsson tog VM-poäng i dramatiskt lopp i Bahrain