Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Richardsson återvänder till landslaget i Oslo

Daniel Richardsson.
Daniel Richardsson. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Daniel Richardsson vann den klassiska femmilen i Holmenkollen 2014. I dag väljer han – trots att 65 km i långloppscupen väntar på söndag – att försöka försvara sin titel.

– Vi vet vad han har för kapacitet, säger förbundskapten Rikard Grip.

När Daniel Richardsson intervjuades efter sin sjätteplats i Marcialonga talade han om att han hoppades på en bättre placering i långloppsserien Visma Ski Classics ”nästa helg”.

Nu väljer Richardsson en tuff uppladdning inför söndagens Kaiser Maximilian Lauf i österrikiska Seefeld: 50 km i Holmenkollen på lördag.

– Jag flyger till Innsbruck lördag kväll. Det blir en rolig helg och jag ser fram emot båda utmaningarna, säger Richardsson.

Rikard Grip tog emot förstärkning med öppna armar.

– Det är alltid roligt att ha Daniel med i laget, konstaterar Grip.

Holmenkollens femmil växlar mellan klassisk och fristil. I år är det klassiskt som gäller vilket också är en av anledningarna till att Richardsson, som är en erkänt skicklig klassisk åkare, väljer att köra ”Kollen”, trots att det går dagen före 65-kilometersloppet i Ski Classics.

När Richardsson vann 2014 drog han, Martin Johnsrud Sundby och Alexander Legkov ifrån, på sista varvet släppte Legkov. Richardsson var starkast i spurten och kunde ta hem segern.

Marcus Hellner, som fick jobba hårt för att hålla 19-årige talangen Viktor Thorn bakom sig när han tog hem SM-guldet i skiathlon i helgen, är också klar för start.

– Det är svårt att veta var Marcus står, det viktigaste för honom nu är att få bra tävlingar, det är ett led i vägen tillbaka. Förhoppningsvis kan han göra det riktigt bra när vi kommer fram till touren i Kanada, säger Grip.

Calle Halfvarsson är fortfarande utanför landslaget på grund av skador och förkylningar.

– Han är i gång och varit ute och rört på sig, jag hoppas att han är på väg tillbaka.

Som förbundskapten är Grip glad över att 2015/2016 är en mellansäsong utan både VM och OS.

– Det är klart att det är så. Det hade inte varit roligt att gå in i ett mästerskap och ha så här mycket trassel med sig. Vi blickar framåt och ska göra det bra, säger Grip förhoppningsfullt.

På herrsidan har Grip inte oväntat Martin Johnsrud Sundby, överlägsen ledare av världscupen, som favorit.

– Men ryssarna har börjat visa framfötterna, varnar Grip.

50 kilometer klassiskt
SVT1 13.00