Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 16:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ridsporten-larmar-vi-gar-pa-knana-var-naring-bloder/

Sport

Ridsporten larmar: ”Vi går på knäna – vår näring blöder”

Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona är starkt kritiskt till att ridsporten inte får arrangera seniortävlingar.
Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona är starkt kritiskt till att ridsporten inte får arrangera seniortävlingar. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Ilskan och irritationen växer i Ridsportsverige. Tävlingsstoppet för seniorer får stora konsekvenser såväl ekonomiskt som sportsligt.

– Vi går på knäna och vår näring blöder, men inget händer. Detta trots att vi kan bedriva vår verksamhet på ett säkert sätt enligt nuvarande regler, säger hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona.

– För varje dag som går växer frustrationen. Riksidrottsförbundet måste ta sitt förnuft till fånga, och inse att det är skillnad på sport och sport. De kan inte dra alla över en kam.

– I likhet med andra sporter som till exempel golf, orientering och tennis är vi ingen kontaktsport. På den typen av tävlingar som vi vill dra i gång har vi inga stora åskådarmassor, och det kommer inte samlas något folk på barer för att titta på det vi gör.

Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona är i vanliga fall en lugn man som sällan höjer rösten. Men när DN pratar med honom om konsekvenserna av det tävlingsstopp för senioridrott som är utfärdat på grund av det nya coronaviruset hörs tydligt ilskan och irritationen i hans röst.

– Vi är inte lika stora som fotbollen, men vi är också en stor spelare i samhället och det är många som livnär sig på vår sport. På våra regionala och nationella tävlingar är upp emot 80 procent av de startande näringsidkare, säger Henrik Ankarcrona.

– Våra utövare inte är anställda av någon klubb som garanterar dem en lön. De är egenanställda och har satsat allt de har – ofta till och med lite mera – och har inget skyddsnät. Vi vet att företag kommer att gå under, men vi kan inte förstå varför man inte gör allt för att åtminstone minska det antalet.

Våra utövare har satsat allt de har – ofta till och med lite mera – och har inget skyddsnät.

Diskussionerna om när fotbollsallsvenskan får tillåtelse att starta har varit intensiva under de senaste veckorna.

Svenska fotbollförbundet är besviket på uteblivna besked från Folkhälsomyndigheten, och i tisdags fick de politiskt stöd av Liberalerna.

I debatten om fotbollen har det varit i det närmaste tyst kring vilka effekter tävlingsstoppet får för andra idrotter.

Nu vill Henrik Ankarcrona bredda diskussionen till att också inkludera dem.

– Vi har gjort ett otroligt arbete – som har godkänts av läkare och lokala smittskydd – där vi har visat att vi kan genomföra tävlingar på ett säkert sätt och där vi självklart följer alla regler och rekommendationer som finns. Hade vi fått bakläxa på det arbetet hade det varit en annan sak, men vi har visat att det går, säger Henrik Ankarcrona.

– Det gör att den här inbromsningen känns extra frustrerande. Vi har ett riksidrottsförbund och en idrottsminister som konstaterar att det inte finns så jättemycket pengar att dela på, men se då till att de idrotter som kan bedriva en säker verksamhet får komma i gång. Då kan vi tjäna egna pengar, och har inte längre lika stort behov av att ta del av de statliga stöden.

Orden ur Henrik Ankarcronas mun kommer snabbt, men en stund in i samtalet tystnar han en kort stund innan han fortsätter:

– Självklart har vi den största respekt för att människor dör, och att många ligger på sjukhus. Inget är viktigare än att rädda liv. Men även i en kris måste samhället fortsätta att snurra.

Inget är viktigare än att rädda liv. Men även i en kris måste samhället fortsätta att snurra.

I hoppsporten är tävlingarna navet. Inte bara för att ryttarna där har chansen att rida hem prispengar, utan också för att det är på tävlingarna som hästarna kan visa att de utvecklas och på så sätt stiga i värde vid en försäljning.

Den värdestegringen är också viktig för att hästägarna ska tycka att det är värt den kostnad som det innebär att ha en häst placerad hos en ryttare.

– Kan inte ryttarna ta hästarna till tävling lever inte ryttarna upp till sin del av avtalet. Då kan hästägaren tycka att de lika gärna kan ta hem hästen och släppa den på bete, säger Henrik Ankarcrona.

En utveckling som han menar inte bara får stora ekonomiska konsekvenser utan också sportsliga.

– När det händer tappar vi fart i den sportsliga utbildningen eftersom allting stannar av. Tävlingarna är vårt skyltfönster för att bedriva affärsverksamhet. Och kan vi inte bedriva affärsverksamhet tappar vi i tid gentemot övriga världen för internationellt kommer tävlingsverksamheten nu dra i gång i en väldig fart.

Läs mer: RF om kritiken: Gör ingen skillnad på enskilda idrotter 

”Fotbollen kan inte bli något riktmärke för alla idrotter”