Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Ridsporten tar krafttag för att minska antalet hjärnskakningar

Nu tar ridsporten såväl internationellt som nationellt krafttag för mot hjärnskakningar. Fallen i från hästryggen blir ofta våldsamma, och inte sällan leder de till hjärnskakning.
Nu tar ridsporten såväl internationellt som nationellt krafttag för mot hjärnskakningar. Fallen i från hästryggen blir ofta våldsamma, och inte sällan leder de till hjärnskakning. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Ridsporten tar hjälp av andra idrotter för att komma till rätta med problemet med hjärnskakningar.

– Vi kan säkert lära oss mycket av hur de har hanterat den här frågan inom andra idrotter, säger Göran Dalin ordförande i Svenska ridsportförbundets säkerhetsutskott.

– Det finns ytterligare en viktig del – som är mer specifik för oss inom ridsporten – när det gäller arbetet för att minska antalet hjärnskakningar. Det är att vi måste få fram en ny modern EU-standard för testning av ridhjälmar. Från Sveriges sida önskar vi en rejält uppdaterad standard. Det här arbetet har pågått i två år, men är tyvärr ännu inte slutfört.

Göran Dalin fortsätter:

– För lika viktigt som det är att diskutera hur vi ska ta hand om dem som slår sig, lika viktigt är det att vi diskutera vad vi kan och måste göra för att förebygga att ryttare slår sig.

Inom ridsporten är det ofta hästarnas välmående som står i centrum, och som flitigast diskuteras.

Nu ska ryttarnas hälsa få samma uppmärksamhet och omsorg.

Internationella ridsportförbundet FEI har beslutat att från och med den förste juni ska samtliga fall av hjärnskakningar på internationella tävlingar rapporteras till ryttarens nationella förbund.

De nationella förbunden får sedan avgöra när och vad som krävs för att ryttaren ska få tillåtelse att tävla igen.

– Den här nyheten från FEI (internationella ridsportförbundet) ligger helt rätt i tiden för vår del, konstaterar Göran Dalin.

Exakt hur det Svenska ridsportförbundet kommer att hantera de anmälningar som de får in från FEI rörande svenska ryttare som drabbats av hjärnskakning är ännu inte klart.

Inte heller är det klart om ett liknande system för ryttare som drabbas av hjärnskakningar i samband med nationella tävlingar ska införas.

– Vi i säkerhetsutskottet hade sedan tidigare en workshop på temat ”Hjärnskakningar inom ridsporten” inplanerat den 18 april och det är klart att det här är frågor som kommer att vara i fokus då, berättar Göran Dalin.

– Vi måste bland annat gå igenom och se vad vi kan och kanske måste göra åt vårt regelverk.

Under workshopen som anordnas på Arlanda kommer flera experter att deltaga. 

En av dem är läkaren Yelverton Tegner som har jobbat med den här frågan under många år, och som bland annat har varit lagläkare för Luleå hockey samt landslagsläkare för de svenska fotbollsdamerna.

Inom hockeyn har problemet med hjärnskakningar diskuterats mycket de senaste åren, och Yelverton Tegner är en av dem som har drivit frågan ihärdigt.

– Det här är inte första gången som vi blickar mot andra idrotter för att se hur de har gjort och gör. Redan för ett och ett halvt år sedan deltog jag en större kongress i Berlin där det fanns representanter från en rad olika sporter där vi tog del av deras erfarenheter, berättar Göran Dalin.

I samband med FEI Sports Forum i förra veckan presenterades, enligt Tidningen Ridsport, en studie som har gjorts i Kanada där man har ett utbyggt arbete kring skador och olycksfall i samband med ridning.

Enligt den studien rapporterades det 2017 in 231 fall med hjärnskakning i samband med hästtävlingar i Kanada. Av dessa skedde 53 procent inom hoppning.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.