Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ridtranare-stangs-av-pa-livstid-anklagas-for-sextrakasserier/

Sport

Ridtränare stängs av på livstid – anklagas för sextrakasserier

Ridsporttränaren George Morris, här på en bild från 2001, då han jobbade för USA:s landslag. Foto: Split Seconds/Alamy

Den amerikanska tränaren och före detta hoppryttaren George Morris, som har ett OS-silver på meritlistan, har stängts av på livstid av det amerikanska ridsportförbundet. Han anklagas för olämpligt sexuellt uppförande mot en minderårig.

Händelserna som tränaren, som hunnit fylla 81 år, anklagas för ska ha inträffat någon gång mellan 1968 och 1972 och involvera en minderårig person, skriver amerikanska Dressage-News.  

Livstidsavstängningen är det hårdaste straff som det ridsportsförbundet kan dela ut. Beslutet har tagits i enlighet och i samarbete med Safesport, ett initiativ som den amerikanska kongressen lanserat för att motverka sexuella övergrepp inom idrotten.

George Morris, som utöver OS-silvret i Rom 1980 har haft en framgångsrik karriär som hopptränare för bland annat det amerikanska landslaget, förnekar att han skulle gjort sig skyldig till det han anklagas för.

”Jag är djupt oroad över vad det amerikanska centret för Safesport har kommit fram till när det gäller ogrundade anklagelser gällande händelser som ska ha ägt rum mellan 1968 och 1972”, skriver han i ett uttalande enligt Dressage-News.

Den amerikanske ridsportlegendaren meddelar också att han planerar att överklaga beslutet. 

”Jag har ägnat hela mitt liv åt ridsporten och utvecklingen av framtida ryttare, tränare och olympier. Anklagelser om att jag skulle ha agerat på sätt som skulle ha skadat någon annan person, ridsporten som gemenskap, eller sporten jag älskar, är sårande och skadliga”, skriver han.

Det svenska ridsportmagasinet Hippson skriver att George Morris varit Sverigeaktuell så sent som förra året då han höll träningar i landet, och att den nu avstängda 81-åringen planerat att återvända till Sverige i augusti.