Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 14:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/riksidrottsmotet-sager-nja-friskis-svettis-far-vanta/

Sport

Ja till cheerleading – Friskis & Svettis får vänta

Unga flickor i en utländsk cheerleading-tävling. Foto: Brett Phibbs/AP

JÖNKÖPING. Cheerleading är ny medlem av Riksidrottsförbundet (RF). Däremot valde Riksidrottmötet att på nytt ställa Friskis&Svettis och islandshästar på väntelistan. Stämman fattade också det historiska beslutet att utesluta två förbund, kälksport och landhockey. 

Riksidrottsidrottsstyrelsen (RS) led två nederlag när Riksidrottsmötet i Jönköping avslutades. Det kontroversiella förslaget att rösta in Friskis & Svettis som ny medlem röstades ner och ärendet återremitterades till styrelsen.

Däremot fick Svenska cheerleadingförbundet klartecken som ny medlem. En lycklig förbundsordförande, Katarina Eriksson, var rörd till tårar efter att stämman gått emot styrelsens förslag.

– Det här ger självförtroende och är ett erkännande till alla våra 11.000 medlemmar, som till största del är unga tjejer, sade Eriksson.

Cheerleading, som tidigare varit medlem av Svenska amerikanska fotbollsförbundet, sökte inträde i RF som eget förbund för femte gången. RS hade avslagit cheerleadingens ansökan, delvis med motiveringen att man borde vara en del av Gymnastikförbundet. Detta i enligt med de nya stadgar som antogs i lördags, där RF uppmanar till samgåenden och större och starkare förbund.

Men flera förbund propagerade på stämman för de mindre medlemmarnas rättigheter och uppmanade stämman att säga ja, bland annat till cheerleading.

– Vi är egen idrott därför att vi har en unik utgångspunkt, sade Eriksson, som tror att erkännande kommer att få stor betydelse för möjligheten till ännu större tävlingsframgångarna.

Tidigare i år tog man VM-guld för juniorer.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Debatten om Friskis & Svettis blev som väntat också intensiv. Flera förbund motsatte sig starkt invalet och undrade hur Friskis & Svettis uppfyller kravet om tävlingsverksamhet. Efter votering beslöts att frågan skulle återremitteras till styrelsen och beslut kan därmed inte fattas förrän om två år.

– Det är klart att vi är besvikna. Vi vill verkligen vara en del av den svenska idrottsrörelsen, för att vi kan bidra och för att vi vill kunna påverka, sade generalsekreteraren Susanne Jidesten och förklarade att man nu kommer att gå tillbaka till sina medlemmar för att besluta hur man ska agera.

Besvikelse fanns också hos Svenska islandshästförbundet, som åter fick nej på sin medlemsansökan. Riksidrottsmötet beslöt dock att en oberoende medlare ska tillsättas för att lösa den konflikt som finns med Svenska ridsportförbundet. Ett förslag till lösning ska vara presenterad senast vid årsskiftet. Stämman sade dock nej till ett förslag om att islandshäst automatiskt skulle komma med i RF den 1 januari 2020 om inte parterna nått en lösning på problemet. 

Ytterligare nio förbund fick nej på sina medlemsansökningar.

Riksidrottsmötet fattade också det historiska beslutet om att för första gången utesluta två förbund. Både Svenska kälksportförbundet och Svenska Landhockeyförbundet ska lämna RF 1 januari 2021 med motiveringen att de inte uppfyller de kriterier som antogs av stämman i lördags angående antal medlemmar.

Kälksportförbundets ordförande, Hasse Abrahamson, var djupt besviken över att inte ha kunnat övertyga de andra förbunden om att bordlägga frågan.

– Vi anser inte att man undersökt alla möjligheter innan man tar till det vassaste vapnet. Uteslutning kommer för alltid att finnas i historieböckerna, sade Abrahamsson och påpekade på nytt att det sänder dåliga signaler att utesluta en olympisk idrott när Sverige ansöker om vinter-OS 2026.

Landhockeyn röstades ut med näst intill minsta möjliga marginal. Siffrorna blev 85–83 och man fick inte igenom sitt krav på att uteslutningen skulle gälla först om man inte hittat ett förbund att gå samman med 2021.

Stämman valde om ordföranden Björn Eriksson på två år. Den 73-årige RF-basen har meddelat att han avgår vid nästa Riksidrottsmöte i Uppsala 2021.

Läs mer: Idrotten sa ja till omtvistade nya regler