Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Rivningen förstörde Henrik von Eckermanns segerchans

Henrik von Eckermann på hästen Mary Lou.
Henrik von Eckermann på hästen Mary Lou. Foto: Roland Thunholm/ TT

Henrik von Eckermann red för seger i världscupfinalen – men en rivning förstörde chansen.

Han och stoet Mary Lou slutade trea i finalen, samma placering som förra året.

– En tredje plats är så klart bra, men jag kan inte låta bli att reta mig på rivningen. Utan den hade det blivit omhoppning och då kunde vad som helst ha hänt, säger Henrik von Eckermann.

Fyra intensiva tävlingsdagar i Paris är över.

När DN når Henrik von Eckermann har det bara gått några minuter sedan världscupfinalen i hoppning avgjordes. 

Henrik försöker samla ihop tankarna och besvikelse blandas med belåtenhet.

– Jag är otroligt nöjd med hur Mary Lou har hoppat. Hon har varit fantastisk under alla dagar här i Paris, säger Henrik von Eckermann.

– Men det hade varit kul om jag hade fått klivit ännu högre upp på prispallen. Det är aldrig kul att falla på mållinjen, fortsätter han.

Världscupfinalen i hoppning blev en riktig rysare där inget var avgjort förrän det sista startande ekipaget korsade mållinjen.

Efter de två första omgångarna låg Henrik von Eckermann och Mary Lou på andra plats med fyra fel. I ledningen var amerikanskan Beezie Madden och Brietling med noll fel.

Bakom toppduon skuggade USA:s Devin Ryan, som var den stora överraskningen i de två inledande omgångarna, och hästen Eddie Blue med sex fel.

På söndagen skulle allt avgöras.

Söndagens avgörande omgång var uppdelad i två omgångar.

I den första var alla tre toppekipage felfria.

Eftersom det var omvänd startordning i finalen red Devin Ryan först av de tre i den andra omgången, och han satte press på konkurrenterna.

Devin Ryan och Eddie Blue var felfria och stannade därmed på sex fel.

Nästa ekipage in på banan var Henrik von Eckermann och Mary Lou. Ekipaget gjorde än en gång en stark insats men den här gången trillade en bom till marken. Eftersom en rivning innebär fyra fel slutade han på åtta fel.

Även Beezie Madden och Brietling rev ett hinder, men med sammanlagt fyra fel kunde Beezie Madden hålla undan för Devin Ryan som kom tvåa.

Hade Henrik von Eckermann däremot ridit felfritt hade han och Bezzie Madden hamnat på samma antal fel och då hade det krävts en omhoppning på tid för att kora en segrare. 

Henrik von Eckermann och Mary Lou slutade trea, samma placering som de hade i förra årets final. Det är en tangering av det bästa svenska resultatet någonsin i en världscupfinal. Utöver Henrik von Eckermann har också Malin Baryard Johnsson kommit trea.

Jakten på den första svenska segern i en världscupfinal i hoppning går därmed vidare.

Det i sin tur är något som inspirerar Henrik von Eckermann.

– Det bästa är att jag nu vet att Mary Lou stannar hos mig och att vi kommer att få fler chanser, säger han.

Några veckor före världscupfinalen köpte nämligen den svenska familjen Tovek, som Henrik von Eckermann har ett samarbete med sedan tidigare, Mary Lou som tidigare ägdes av tysken Karl Schneider.

Köpet innebär att Henrik von Eckermann kommer att få fortsätta att tävla hästen och att han inte längre behöver oroa sig för att bra insatser på hoppbanan kan resultera i att han förlorar hästen.

Även den andra svenske finalryttaren Douglas Lindelöw svarade för en bra insats i världscupfinalen i Paris.

Inför avgörandet låg Douglas Lindelöw och Zacramento på en delad fjärde plats. En rivning i söndagens första omgång gjorde att ekipaget trillade ner på en femte plats inför den andra omgången.

I den andra omgången trillade två bommar för ekipaget, vilket gjorde att det slutade på en sammanlagd elva plats. Ett klart godkänt resultat.

Läs mer: Malin Fransson: Finalen visade att det finns hopp inför VM