Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Robin Kovacs: Känns som att jag svikit laget

AIK:s 19-årige stjärnforward Robin Kovacs blev avstängd tre matcher efter en våldsam tackling mot Karlskronas Joel Källman. I kväll är han tillbaka i ödesmatchen borta i ABB arena.
AIK:s 19-årige stjärnforward Robin Kovacs blev avstängd tre matcher efter en våldsam tackling mot Karlskronas Joel Källman. I kväll är han tillbaka i ödesmatchen borta i ABB arena. Foto: Erik Simander/Bildbyrån

På långfredagen stod han i AIK-klacken och försökte elda på lagkamraterna. I kvällens avgörande match borta mot Karlskrona är avstängde Robin Kovacs med på isen igen.

”Det har känts som man svikit laget”, säger 19-åringen om den tre matcher långa avstängningen.

I den första matchen mellan Karlskrona och AIK (3–2) tacklade Robin Kovacs Karlskronas Joel Källman så våldsamt att han fick matchstraff.

Senare kom disciplinnämndens beslut: avstängning i fyra matcher, varav en omvandlades till böter.

AIK:s 19-årige stjärnspelare har därför fått stå på sidan om och se AIK förlora två och vinna en av matcherna. Långfredagens förlust hemma på ett utsålt Hovet, 0–2, gör att Karlskrona nu leder SHL-kvalet med 3–1 och kan avgöra på hemmaplan på söndagen.

Vinner Karlskrona är kvalserien över och laget får spela i SHL även nästa säsong. Vinner AIK blir det match på Hovet på tisdag igen.

– Det gäller att komma tillbaka till det spel vi spelat i de andra matcherna. Vi ska vara jobbiga mot dem över hela banan och skjuta mycket, säger Robin Kovacs om hur AIK ska kunna vinna kvällens match.

– Vi måste få längre anfall. I går (fredag) tyckte jag inte vi kom upp till den nivå som vi vet att vi kan ligga på.

Själv ångrar han inte tacklingen, ”jag står för det jag gör”, men han tycker straffet varit för hårt:

– Det har varit tufft att inte kunna hjälpa och bidra till laget i ett sådant här viktigt läge som vi är i. Det har varit otroligt jobbigt fatiskt.

– Det känns som jag svikit laget på något sätt.

På långfredagen stod han i AIK-klacken för att försöka elda på sina lagkamrater.

– Jag vet ju själv hur mycket energi man får och hur mycket bättre man spelar när det står 8.100 pers på läktarna och skriker.

– Det var ett sätt för mig att bidra till laget när jag varit avstängd.

Förlorar AIK i kväll är det troligen Robin Kovacs sista match i AIK-tröjan på många år. Han skrev på för Rögle förra året och har i år varit utlånad. Men han är också draftad av New York Rangers.

– Jag ska åka över till Rangers i juni och försöka slå mig in där borta. Egentligen är jag ett stort frågetecken, säger 19-åringen om framtiden:

– Det enda jag vet är att jag ska hjälpa AIK och försöka vinna de här matcherna som är kvar.

Karlskrona–AIK

TV12, 19.30

Fakta. SHL-kvalet

19 mars: Karlskrona–AIK 3–2*

21 mars: AIK–Karlskrona 2–1

23 mars: Karlskrona–AIK 3–2

25 mars: AIK–Karlskrona 0-2

* efter övertid