Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 22:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rogle-fans-anmals-for-hets-mot-folkgrupp/

SPORT

Rögle-fans anmäls för hets mot folkgrupp

Rögle mötte Malmö i SHL i lördags. På väg till arenan kunde Helsingborgs Dagblad höra hur supportrar skanderade nazistiska slagord. Polisen utreder nu hets mot folkgrupp.
Rögle mötte Malmö i SHL i lördags. På väg till arenan kunde Helsingborgs Dagblad höra hur supportrar skanderade nazistiska slagord. Polisen utreder nu hets mot folkgrupp. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Nazistiska slagord skanderades av Röglefans på väg till lördagens match mot Malmö i SHL. De utreds nu av polisen.

– Jag har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp, säger kommunpolis Fredrik Henriksson.

Fredrik Henriksson var själv på plats i Catena arena i lördags. Varken han eller någon av hans kolleger hörde några ramsor i stil med de som skanderades i supportertåget som passerade genom Ängelholm på väg till matchen.

Flera Röglefans sjöng då en hyllningsramsa till polismördaren Jackie Arklöv. En grupp supportrar hördes även sjunga: ”Vi var 150 man, vi är de bästa i vårt land, Sieg heil!” rapporterade Helsingborgs Dagblad.

– Efter att ha tagit del av filmer i massmedia och i sociala medier har jag upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp, säger Fredrik Henriksson.

Han tar tacksamt emot filmer och bilder på supportertåget, men varnar för att den som sprider sådana filmer vidare själv riskerar att göra sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Sieg heil-rop har vid ett flertal tillfällen prövats juridiskt och ansetts utgöra hets mot folkgrupp.

Fredrik Henriksson framhåller att polisen ser det inträffade som en isolerad företeelse fjärran från Rögles supporterkultur.

– Det är beklagligt att några få individers agerande nu fått sådan uppmärksamhet och överskuggar en positiv supporterkultur. Varken polisen, ordningsvakter eller publikvärdar upplevde några exempel på ordningsstörningar i samband med matchen. Min bild är att det var en väl arrangerad tillställning där båda lagens supportar skötte sig.

Inga poliser följde supportertåget från centrala Ängelholm till Catena arena.

– Vi hade inte resurser att följa supportermarschen och hade inte heller några indikationer på att det skulle behövas. Vi förväntade oss inga störningar. I tåget gick ju mest vanliga supportar och även familjer, säger Fredrik Henriksson.

Enligt poliskällor med erfarenhet av huligansim och så kallade risksupportrar kan samma problemsupportrar dyka upp vid Helsingborgs och Rögles matcher.

– Men medan de är beredda att ta ett tillträdesförbud från fotbollen så är de måna om att sköta sig på hockeyn, som de inte vill missa, säger poliskällan.

Fredrik Henriksson vill inte svara på frågor om polisen i lördags identifierade några supportrar som tidigare figurerat i huligansammanhang eller om några av dem som skanderade nazistiska slagord gjort sig kända som högerextremister.

– Det är sådant som utredningen får visa. Jag har inga kommentarer till det, säger Fredrik Henriksson.

Ämnen i artikeln

Ängelholm
Rögle BK
Ishockey SHL
Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt