Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 18:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rolf-goran-bengtssons-kamp-for-att-komma-tillbaka/

Sport

Rolf-Göran Bengtssons kamp för att komma tillbaka

Oak Grove’s Carlyle är en av hästarna som ger Rolf-Göran Bengtsson framtidshopp. På lördag kväll tävlar de två tillsammans i Scandinavium. Foto: Stefan Lafrentz/Imago/TT

GÖTEBORG. Han förändrade sporten i Sverige. Sedan förändrades hans eget idrottsliv.

– Det har varit en annorlunda tid, säger den tidigare EM-guldmedaljören och Jerringpristagaren Rolf-Göran Bengtsson om de senaste två åren.

I dag är han utanför landslagets A-trupp, men drömmer om att få göra ett sista OS.

– Som ryttare är du aldrig bättre än din bästa häst, säger Rolf-Göran Bengtsson krasst.

Rätta artikel

Det tar tid att nå toppen, men det kan gå fort att falla på rankningen när förutsättningarna förändras och de bästa hästarna av olika anledningar försvinner.

Det har Rolf-Göran Bengtsson, som var den förste svenske hoppryttaren som vann ett mästerskapsguld och den förste ryttaren som fick Jerringpriset, fått erfara.

2012 blev han första svensk att toppa världsrankningen i hoppning. 

I dag är han rankad på 103:e plats.

Men målet är att klättra uppåt igen, och att på nytt rida mästerskap.

– Ja, det är klart att det lockar. Men ska jag göra ett OS till ska jag känna att jag verkligen har där att göra och kan vara med och utmana. Jag är inte intresserad av att ”bara vara med ”, säger 56-årige Rolf-Göran Bengtsson som i veckan tävlar i Göteborg.

Den sista meningen säger mycket om Rolf-Göran Bengtsson.

I en sport där utövarna länge var ”nöjda” nästan oavsett hur resultat blev, bröt Rolf-Göran Bengtsson mönstret.

Han red för att vinna, och när han inte lyckades var han besviken.

I dag ser vi den inställningen hos samtliga landslagsryttare i hoppning. Alla som till exempel har försökt intervjua Henrik von Eckermann efter en rivning kan intyga det.

– Jag blir glad när jag ser de svenska ryttarna här i Göteborg. De rider inte in för att få en vit rosett (tilldelas sexan och neråt) utan de rider för att vinna. Det är väldigt kul att se, säger Rolf-Göran.

– Sedan är det klart att när du rider för att vinna är risken alltid större att det går snett, men det är en del av sporten.

När Rolf-Göran Bengtsson börjar prata om hur man lägger upp strategin under en viktig tävling påminner det om ett schackspel.

Varje hoppning är en del av något större.

– Om du till exempel vill vinna tävlingens Grand Prix-hoppning (ofta den mest prestigefulla klassen) kan du inte rida för seger i alla klasser fram tills dess. Då har inte hästen tillräckligt med energi kvar till sista dagen när allt avgörs.

Rolf-Göran fortsätter med ett skratt:

– När planen lyckas och du vinner har alla glömt att du inte red tillräckligt fort i klassen före. Misslyckas du i GP:n är det däremot inte lika kul. Då har du inte vunnit något. Men så är spelets regler.

Vi sitter i det stora pressrummet som är beläget intill Scandinavium i Göteborg. Där inne pågår världscupfinalen. 

Rolf-Göran har inte kvalat in till finalen, han har inte ens försökt, men han är inbjuden till tävlingarna för att rida övriga hoppklasser.

Rolf-Göran Bengtsson har trillat ner på världsrankningen, men han har inte tappat motivationen. Foto: Patrik Österberg/TT

Nio gånger har Rolf-Göran Bengtsson ridit världscupfinal. Han har ridit fem OS, där han tagit silver såväl individuellt som i lag, och 2011 blev han historisk när han som förste svenska hoppryttare i EM red hem ett mästerskapsguld.

Men när landslagstrupperna inför 2019 presenterades fanns för första gången på många år inte Rolf-Göran Bengtsson med i A-truppen. 

I stället återfinns han nu i B-truppen.

– När mina tre topphästar för två år sedan försvann på kort tid, Casall pensionerades, Unita återvände till stuteri Ask (ägarna) och Clarimo gjorde sig illa, förändrades förutsättningarna.

– Gruppen med hästar bakom dem var visserligen lovande, men de var inte redo att gå de största klasserna.

Under 15 år drev Rolf-Göran Bengtsson och dansken Bo Kristofersen en stor hästanläggning tillsammans i tyska Breitenburg där de bland annat hade ett tätt samarbete med stuteri Ask som garanterade bra hästar till stallet.

I början av 2018 avslutade de samarbetet, och numera driver Rolf-Göran Bengtsson och hustrun Evi en egen utbildnings- och tävlingsverksamhet i tyska Itzehoe.

Hur ser det ut för er på sponsorsidan?

– Vi har inte någon huvudsponsor längre. Vi har några samarbetspartners, men i princip kör vi mer eller mindre själva nu. 

– Det är klart att det vore skönt att få någon som backade upp oss, och kanske få in ytterligare någon bra häst. Det skulle ge en trygghet, och ge oss tid att bygga upp något utan att behöva hasta på.

När Rolf-Göran trillade ner på världsrankningen slutade också inbjudningarna till de största tävlingarna att komma.

– Tidigare kunde jag välja och vraka, nu är jag i en annan position. Det är bara att acceptera, säger han.

Har du någon gång under de två senaste åren funderat på att lägga av?

– Nej, det här är mitt liv. Jag tycker fortfarande att den här sporten är fantastisk, och det är alltid lika kul att se hur långt man kan nå med en häst.

Hästarna som ger Rolf-Göran framtidshopp heter Crunch och Oak Grove’s Carlyle. 

Det blir Carlyle som Rolf-Göran kommer att rida i lördagskvällens Grand Prix-hoppning som är den högsta och mest prestigefyllda klassen under tävlingarna i Göteborg vid sidan om världscupfinalen.

– Vem av dem som är bäst kan jag inte säga. De gör båda ett bra jobb.

Fortsätter de två hästarna utvecklas på samma sätt kan Rolf-Göran snart vara tillbaka i landslagets A-trupp, och senare i sommar väntar ett EM och nästa år ett OS.

– Jag tänker inte jaga en plats i EM-laget, utan jag tänker hålla min plan för hästarna och inte skynda på något. Skulle jag komma med vore det så klart jättekul, men vi har ett superstarkt lag och det är svårt att ta plats.

Läs mer: Patrik Kittel: ”Jag hade mycket självtvivel som ung”