Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Rom presenterade sitt sommar-OS

Foto: Alessandra Tarantino/AP

– Att arrangera sommar-OS är en utmaning som vi kan vinna och jag är övertygad om att det kommer att bli en nystart för Rom.

Det sade Luca Cordero di Montezemolo, när han på måndagen för första gången presenterade detaljerna kring Rom som OS-stad 2024.

Montezemolo är van att vinna. 19 formel 1-segrar under sina 23 år som styrelseordförande för Ferrari är ett unikt resultat. Och sugen på att vinna är han fortfarande efter att ha lämnat Ferrari 2014. I dag leder denne 68-åring Italiens OS-kampanj på uppdrag av Matteo Renzi. Italiens premiärminister lanserade denna idé i december 2014.

– Vi vill ännu en gång ha ett OS som inkluderar vår unika historiska stad med maraton förbi Colosseum, Peterskyrkan och våra triumfbågar. Vår styrka är att 70 procent av sportanläggningarna redan existerar. Det gör att kostnaderna kan minimeras.

Förhoppningen är att detta OS skall medföra en ekonomisk nystart för Rom, precis såsom det OS som hölls 1960 gjorde.

Då skrevs olympisk historia med guldmedaljörer som Muhammed Ali och etiopiern Abebe Bikila som vann maraton då han sprang barfota.

Bland kandidaterna som försöker slå Rom återstår Paris, Los Angeles och Budapest.

Många städer har hoppat av efter folkomröstningar som sagt nej. Någon sådan har inte hållits i Rom. Behövs inte, menar Montezemolo, som hänvisar till utslaget i Rom kommunfullmäktige med 39 ja- och endast sex nej-röster.

En grupp om sex höga jurister och domare står som garanter bakom kandidaturen. Detta tillsammans med Italiens nya antikorruptionsmyndighet skall förhindra att finansiella skandaler och oklara upphandlingar skall förstöra en eventuell OS-fest.

Kandidaturen är offentlig, men kostnaderna har ännu inte presenterats. Undantaget är budgeten för Italiens OS-kampanj som omfattar 230 miljoner kronor att fördela på tre år.

Olympiska kommitténs beslut kommer först i september 2017.