Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/romas-sportchef-fotboll-ar-inte-for-froknar/

Sport

Romas sportchef: ”Fotboll är inte för fröknar”

Robin Olsen. Arkivbild. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Italiens förbundskapten Milena Bertolini är kritisk mot Romas sportchef för herrlaget, Gianluca Petrachi. Han sade att fotboll är ett spel för män, ”inte fröknar”.

– Det är ett primitivt sätt att tänka, säger hon.

Gianluca Petrachi var upprörd över att ett mål som Roma gjorde i söndagens match mot Cagliari hade annullerats på grund av en knuff som Romaspelaren Nikola Kalinić gav Cagliaris back Fabio Pisacane, som i sin tur kolliderade med den svenske målvakten Robin Olsen. 

Efter att målet underkänts i slutminuterna blev resultatet 1–1.

– Det är inte ett spel för fröknar. I så fall hade vi gått och dansat klassisk balett, eller hur? Men det här är ett spel för män, sade han i Rais direktsändning efteråt, och menade att knuffen var något som borde tillåtas.

Uttalandet blev direkt omdiskuterat, och dagen efter fick förbundskapten Milena Bertolini frågan om saken i samband med Italiens EM-kvalsamling.

– Petrachis sätt att tänka är det som genomsnittliga italienare har gentemot kvinnor som spelar fotboll, säger hon enligt Ansa.

– Den här meningen, att fotboll inte är en sport för fröknar, är från 1909 och uttalades av Guido Ara. 110 år har passerat och jag tror att vi måste gå vidare, säger hon, och syftar på en spelare som då sägs ha gett upphov till talesättet.

Läs mer: Asllani: ”Det har varit en prövning för mig”