Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 09:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ronaldinho-firade-40-arsdagen-i-fangelse-i-paraguay/

Sport

Ronaldinho firade 40-årsdagen i fängelse i Paraguay

Ronaldinho sitter sedan den 6 mars häktad i ett fängelse i Paraguay. Bild från 2007.
Ronaldinho sitter sedan den 6 mars häktad i ett fängelse i Paraguay. Bild från 2007. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Under lördagen fyllde Ronaldinho 40 år. Födelsedagen firades i ett högriskfängelse i Paraguay. Vad var det egentligen som hände?

I början och mitten av 2000-talet var Ronaldinho fotbollens allra främsta superstjärna.

Ungdomar ville vara honom. Klubbledare ville ha honom. En gudabenådad tekniker med ett extraordinärt spelsinne. Och på samma gång en showman och festprisse – alltid med ett avväpnande leende nära till hands.

Ronaldinho vann VM-guld med Brasilien och Champions League med Barcelona. Han fick publiken på Santiago Bernabeu att ge honom stående ovationer efter att närmast på egen hand kört över ett vilset Real Madrid.

Våren 2020 sitter han häktad i ett paraguayskt högriskfängelse.

Ronaldinho hälsar på fans i januari 2019 i samband med att han valts in i brasiliansk fotbolls "Hall of Fame" och ska få sina fotavtryck avgjutna utanför Maracana-stadion i Rio de Janeiro.
Ronaldinho hälsar på fans i januari 2019 i samband med att han valts in i brasiliansk fotbolls "Hall of Fame" och ska få sina fotavtryck avgjutna utanför Maracana-stadion i Rio de Janeiro. Foto: Leo Correa/AP

Den 4 mars reste Ronaldinho med sin bror Roberto de Assis Moreira till Paraguay för att delta i ett välgörenhetsevent och marknadsföra sin nya bok.

Men planerna fick ett abrupt slut efter ankomsten till huvudstaden Asunción. Vid en razzia i stjärnans svit på Sheraton Hotel upptäcktes falska paraguayanska pass och han togs in på förhör.

Ronaldinho och brodern slapp åtal efter att ha berättar för polisen vilka som försett dem med passen. I samband med detta passade polischefen Miguel López Russo på att ta en bild med Ronaldinho, vilket väckte kritik.

https://twitter.com/FOXSportsArg/status/1235579319545716738?s=20

En ny arresteringsorder utfärdades kort därpå. Och polisen återvände till Ronaldinhos hotell där stjärnan greps.

”Det finns indikationer på att även andra brott har begåtts”, sa åklagaren Osmar Legal.

Ronaldinho hade först hoppats på borgen eller husarrest men blev i stället flyttad till Agrupación Especializada-fängelset då åklagaren ansåg att flyktrisken var för stor. Där han han suttit häktad sedan den 6 mars.

Ronaldinho med VM-bucklan efter guldet 2002.
Ronaldinho med VM-bucklan efter guldet 2002. Foto: Thomas Kienzle/AP

Sydamerikansk media har förstås kastat sig över storyn. Flera verkar vilja måla upp det hela som någon slags solskenshistoria.

Filmklipp där stjärnan spelar fotboll med andra fångar har blivit världsnyheter. I vitt linne och badshorts syns Ronaldinho klacka fram en lagkamrat till friläge. Lokal media rapporterade att det rörde sig om en match med laget Negro Cumbiero, som vann med 11-2. Ronaldinhos facit? Fem mål och sex assist. Matchen var del i en turnering med sexton kilo grillat griskött som förstapris.

https://twitter.com/FutbolBible/status/1238751722895335424?s=20

Ronaldinhos avdelning på fängelset liknas vid ett hotell. Han delar cell med sin bror och har både egen tv och fläkt.

För nyhetsbyrån Reuters har fängelsedirektören Blas Vera berättat att den välkände fången ”generellt sett har det väldigt bra”.

– Han är på gott humör, precis som ni gillar att se honom på tv – alltid med ett leende, säger Blas Vera.

Ronaldinho i Barcelonatröjan under en match mot Racing Santander 2005.
Ronaldinho i Barcelonatröjan under en match mot Racing Santander 2005. Foto: Bildbyrån

Frågan är dock hur väl den bilden stämmer. Den tidigare paraguayanske landslagsstjärnan Nelson Cuevas, som besökt sin vän i fängelset, menar att Ronaldinho trots allt inte är så munter.

– Det är sorgligt, han är ledsen över situationen, säger Cuevas till Infobae.com.

Och bakom uppgifter om tekniska nummer, glädjefyllda streetmatcher och smarriga vinster döljer sig ett stort allvar. I veckan gavs en förklaring till varför Ronaldinho hålls kvar i fängelset.

De falska pass som fotbollsstjärnan fått för att ta sig in i Paraguay kan vara knutna till ett penningtvättnätverk. En paraguayansk affärskvinna spelar en central roll i detta, enligt åklagaren Osmar Legal. Det är hon som står bakom den välgörenhetsorganisation som bjöd in Ronaldinho till Paraguay. Hon mötte även stjärnan på flygplatsen i Asunción.

Ronaldinho ihop med Zlatan Ibrahimovic i Milan 2010.
Ronaldinho ihop med Zlatan Ibrahimovic i Milan 2010. Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån

Dagen efter att Ronaldinho greps gick affärskvinnan upp i rök. Hon jagas nu av myndigheterna misstänkt för att vara involverad i organiserad brottslighet.

Två män har erkänt för polis att de tagit emot 185 000 kronor från affärskvinnan för att skaffa falska pass till Ronaldinho, hans bror och ytterligare en man. Meddelanden och filer på Ronaldinhos mobiltelefon ska gås igenom för att undersöka stjärnans koppling till affärskvinnan.

Så vad händer nu?

Ronaldinho kan bli kvar i häkte i upp till sex månader medan utredningen fortgår. Stjärnan hävdar via sin advokat att han och brodern handlat i god tro. De trodde passen var en gåva, enligt AFP.

En förundrad fotbollsvärld lär fortsätta följa utvecklingen för den en gång så firade bollvirtuosen.

”Jag är ledsen för hans skull, han har alltid visat utmärkt uppförande när jag varit med. Han är en god person och det är inte lätt att se honom i en sådan här situation som täcks över hela världen”, skriver brassestjärnan och tidigare lagkamraten Rivaldo i sin spalt på Betfair .

Källor: Guardian, Infobae, AFP, Reuters, Globoesporte.