Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Rosenqvist tävlar om en miljon dollar i USA

Felix Rosenqvist ska köra Indy Light i USA.
Felix Rosenqvist ska köra Indy Light i USA. Foto: Belardi Auto Racing & Mattias Persson/Motorsport Publication.

Tampa. Felix Rosenqvist, som både vann VM och EM i formel 3 2015, ska köra Indy Light i USA i år och tävla om en miljon dollar.

– Det blir säkert annorlunda, men en spännande utmaning, säger Felix Rosenqvist.

Den 24-årige Värnamokillen hade en enastående säsong i fjol. Han inte bara vann EM-serien där han noterade en rad rekord. Han försvarade också sin seger från 2014 i det inofficiella VM-loppet i Macau.

Frågan var vad en sådan säsong skulle belöna honom med för styrning i år.

Efter ett succéartat test i Homestead söder om Miami för några veckor sedan, där Felix var snabbast av alla, blev det offentligt på tisdagen.

Felix Rosenqvist kommer att köra Indy Light, klassen under Indycar och premiären blir i stadsloppet i St. Petersburg 13 mars.

– Jag ser verkligen fram emot att tävla i USA i år. Själva racingen verkar grymt kul. Det är en stor variation av banor och en bil man får brottas lite med. Det gillar jag, säger Felix, som just nu befinner sig i Phoenix, Arizona, för tester med sitt nya team Belardi.

En nyhet för Felix blir ovalbanorna och det är en sådan han kommer att få känna på då testerna inleds på torsdag.

Felix kommer att köra ihop med amerikanen Zach Veach, trea i mästerskapet 2014.

Precis som formel 3 är Indy Light en så kallad instegsklass. Alla kör med samma typ av chassi och motorer på runt 500 hästkrafter.

Förutom att fungera som en språngbräda in till Indycar, eller formel 1, finns det en miljon dollar att tävla om. Segraren i serien tar hem prissumman och garanteras minst tre starter i Indycar året efter.

En av de starterna är klassiska Indy 500 i Indianpolis.

Fjolårets framgångar gjorde att det var ett stort sug från många håll att få Felix som förare.

– Det har varit enormt smickrande att se vilket intresse som funnits runt min framtid den här vintern, fortsätter Felix, som även kommer att tävla i Europa.

– En sak kan jag lova, det blir min mest fullspäckade säsong hittills, säger Felix, vars Europatävlande kommer att presenteras om några veckor.