Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Rospiggarna mot SM-final efter storseger

Rospiggarnas Jason Doyle jublar efter segern mot Smederna.
Rospiggarnas Jason Doyle jublar efter segern mot Smederna. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Rospiggarna har skaffat sig ett drömläge i SM-slutspelet i speedway.

Hallstavikslaget med den regerande världsmästaren Jason Doyle i praktslag besegrade Smederna med hela 51–39 på bortaplan i en match som sköts upp i två timmar på grund av ihärdigt regn.

De regerande svenska mästarna från Eskilstuna hade hoppats att få med sig tio poängs försprång inför semifinalreturen i Hallstavik nästa vecka.

Men det blev tvärtom.

Nu är det Rospiggarna som sitter i förarsätet och leder med tolv poäng – en utveckling som många inte hade räknat med.

Rospiggarna gjorde en imponerande insats och rivstartade med sex raka heatsegrar, men lyckades inte skaka av sig hemmalaget som tätade upp bakom.

Matchen var länge helt jämn, men ett avgörande skede var när hemmalagets Niels Kristian Iversen körde omkull i ledning i det nionde heatet.

I stället för viktiga poäng till Smederna vann Rospiggarna heatet med 5–1.

Rospiggarna avslutade matchen med två nya ”femettor” och vann alltså matchen med tolv poäng, det sammanlagda resultatet efter två matcher räknas.

Kvällens förare var tveklöst Jason Doyle. Den 32-årige regerande världsmästaren från Australien tog maximala 15 poäng. Han bjöd på några läckra omkörningarna och vann också efter en lysande starter.

Engelsmannen Robert Lambert tog 12 poäng och Andreas Jonsson 9.

Hos Smederna var det endast Fredrik Lindgren som levererade. 

Läs mer: Handskadan påverkar Lindgren: ”Jag får bita ihop”

Men kvällen fick ett olyckligt slut för Lindgren som blev utesluten i det sista heatet sedan han kört på Doyles bakhjul och vurpat.

Den svenske VM-föraren tog hemmalagets futtiga tre heatsegrar och stod för totalt elva poäng.

I den andra semifinalen vann Dackarna med 49–41 över Västervik som även den blev ett par timmar försenad.

Men segern blev dyrbar för elitseriens seriesegrare. GP-föraren Patryk Dudek var inblandad i en otäck krasch i det elfte heatet och fick lämna banan i ambulans med befarad armskada, skriver Barometern.

Returerna körs tisdag den 18 september.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.