Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 11:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rusadachefens-krav-sparka-de-ansvariga/

Sport

Rusadachefens krav: Sparka de ansvariga

Rusada riskerar ny avstängning. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Chefen för den ryska antidopningsorganisationen Rusada kräver att ansvariga sparkas så att ryska idrottare inte ska stängas av till OS.

”Vi har blivit förrådda av dem som skulle ta oss ur dopningskrisen”, skriver Jurij Ganus i ett öppet brev.

TT Text

För ett år sedan hävde Internationella antidopningsorganisationen Wada avstängningen av Rusada vilket innebär att det just nu bara är Internationella friidrottsförbundet (IAAF) som har sanktioner mot rysk idrott på grund av dopning.

Men upptäckten av brister och oegentligheter i den information från tusentals dopningskontroller som Rusada lämnade över till Wada i januari kan leda till en ny avstängning av Rusada. Det kan få till följd att ryska idrottare stängs av från OS-deltagande i Tokyo nästa sommar.

Ganus skriver i ett sex sidor långt brev att situationen i rysk sport är tragisk och att stora förändringar i idrottens ledning måste göras.

Jurij Ganus, chef för Rusada. Foto: Pavel Golovkin/AP

”Vår sport förtjänar att vara med i den internationella idrottsfamiljen, men först måste vi få bort den oacceptabla strategin, metoderna och människorna som gjort att idrottsvärlden misstror oss”, skriver Ganus, och menar att rysk idrott har svikits av dem som skulle reformera den.

”Vi har blivit förrådda, vi har inte fått chansen att stå på sanningens sida. Och de ansvariga är de som skulle ta vår sport ur dopningskrisen. Vi måste snarast få bort de inblandade.”

Ganus har nyligen försökt att få bort personer från höga poster inom rysk idrott, bland annat den huvudansvarige för Rysslands friidrottsförbund, utan att lyckas.