Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 18:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rusning-till-utegymmen-nu-tipsas-om-ovningar-utan-redskap/

SPORT

Rusning till utegymmen – nu tipsas om övningar utan redskap

Marie Holmqvist anläggningschef på Eriksdalsbadet och Miranda Federspiel, friskvårdsledare på Eriksdal sätter upp affischer på övningar som man kan göra utan utrustning vid Eriksdalsbadets utegym.
Foto: Josefine Stenersen

Coronakrisen i kombination med det vackra vårvädret har skapat rusning till utegymmen runt om i Sverige. Men samtidigt som det är bra att människor är utomhus och tränar skapar det också risk för trängsel.

För att förebygga det har Stockholms stad nu satt upp affischer med information om träningsövningar som går att utföra även utanför utegymmen.

Det är idrottsförvaltningen i Stockholms stad som tagit fram övningarna som nu satts upp på informationstavlor. I fredags levererades affischerna och nu finns de vid de 15 utegym runt om i staden som idrottsförvaltningen ansvarar för. Dessutom ska de levereras till de fjorton stadsdelsförvaltningar som ansvarar för övriga 50 utegym i Stockholms stad.

– Vi ser ett högre tryck nu när många vill träna ute och träning uppmuntrar vi till, det vi vill undvika är risken att det uppstår trängsel, därför vill vi vara proaktiva och tipsa om övningar som man kan göra även utanför gymmen, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholms stad.

Folkhälsomyndigheten uppmanar till träning utomhus under coronapandemin. Förbehållet är dock att säkerhetsavstånd ska hållas för att undvika smittspridning.

– Det märks tydligt att folk är ute och rör mer på sig just nu och det är betydligt mer människor än vad det brukar vara vid utegymmet så här års, men vi märker samtidigt att folk tar sitt ansvar, håller avstånd och byter av varandra vid redskapen, säger Marie Holmqvist, anläggningschef på Eriksdalsbadet.

”Det är betydligt mer människor än vad det brukar vara vid utegymmet så här års”, säger Marie Holmqvist, anläggningschef på Eriksdalsbadet.
Foto: Josefine Stenersen

Det är för att undvika bland annat köbildning som Stockholms stad har satt upp affischer med tips på träningsövningar där redskapen på utegymmen inte behöver användas.

– Dessa nya träningsscheman ska fungera som ett komplement för de instruktioner som redan finns om hur utegymmen ska användas, säger Karin Ernlund.

– Dels är det övningar som kan göras helt utan redskap, som armhävningar och plankan, men vi tipsar även om till exempel dips och trappträning där det enda som krävs är att man hittar en bänk eller trappa att jobba med. Fotograferar man av affischen med övningarna så kan man använda sig av dem var som helst.

Bild 1 av 2
Foto: Josefine Stenersen
Bild 2 av 2
Foto: Josefine Stenersen

Redskapen i utegymmen i Stockholm är gjorda av trä. Några särskilda förhållningsregler för desinficering av dem efter användning finns inte. Från Stockholms stads sida rekommenderas träning med handskar.

– Rengöringsfrågan är mer komplicerad utomhus eftersom det inte finns hygienutrustning och vattenkranar på samma sätt som det gör på ett inomhusgym, säger Karin Ernlund.

– Personal från fritidsförvaltningen ambulerar runt och ser till att det är snyggt och rent. De ska också hålla koll på om det blir trångt med folk som tränar.

Här hittar du utegymmen i Stockholms stad

Affischerna med övningar som går att utföra utan redskap.
Foto: Josefine Stenersen

Ämnen i artikeln

Hälsa
Träning

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt