Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Rutinen talar för Falun och Brottman

Växjös tränare Niklas Nordén och Faluns tränare Thomas Brottman.
Växjös tränare Niklas Nordén och Faluns tränare Thomas Brottman. Foto: Per Wiklund/Bildbyrån

Faluns tränare Thomas Brottman har finalrutin som få i innebandy-Sverige. Matchen mot Växjö i Globen blir hans tionde i de här sammanhangen. Men sedan får det gärna vara nog med ”en final” på ett tag.

– Jag skulle i alla fall vilja testa på att spela bäst av sju matcher, säger Brottman.

Som spelare vann Thomas Brottman fyra av fem möjliga SM-guld när hans klubbar Balrog (fyra gånger) och Warberg (en gång) gick till final.

Som tränare är han obesegrad under sina fyra SM-finaler – där det nu väntar en femte.

– Förut funderade jag på varför det har blivit som det har blivit, för någonting måste ha gjorts rätt någonstans liksom. Som spelare var det väl att vi hade ett bra lag, men som tränare så går det inte att bara ha tur, man måste göra saker rätt också. Sedan finns det nog en trygghet i spelarna att jag har vunnit förut. Jag är rätt laid back. Även om jag brinner för det, så är jag inte panikstressad. Det kommer och flyter på, säger Faluntränaren.

2002 var Thomas Brottman med om den första finalen som avgjordes i en match. En final där Pixbo vann mot Balrog efter förlängning med 6–5.

– Det var den första tv-sända finalen. Tv3 hade den och då var det en oändlig sudden och efter det hoppade de av och ville inte fortsätta sända då vi sabbade hela deras tablå, säger Brottman som på den tiden tillhörde Balrog.

Hur surt var det att förlora den, din enda finalförlust?

– Då hade jag i princip spelat non stop hela den sudden. Jag bara föll ihop. Det var ett typiskt suddenmål, ett skott utifrån som tog på ett knä och in från halva plan. Men de var bättre än oss, så att vi ens fick det till en sudden var en bedrift.

Under pressträffen inför SM-finalen kom Thomas Brottman med en pik till Växjötränaren Niklas Nordén om att han ”var en rookie och nykomling, som tror att han är något”. Brottman syftade på sin finalrutin som han tror får betydelse i lördagens match.

– Jag tycker att det har setts förut också. Vi har mött Dalen och Linköping som var nya och då märktes det att det var ett helt annat lag då än vad vi mötte i serien. Sedan är vi också ett annat lag, men vi kanske inte har sjunkit så lågt från seriespel till finalspel som de har gjort. Det blir alltid en liten sänkning, men det är viktigt med rutin. Bara sånt som är runt omkring med presskonferenser, festen efteråt och folk som vill snacka är något som påverkar. Det är mycket sånt som man får rutin av att hantera, säger Brottman.

Ni förlorade båda matcherna i serien mot Växjö, det saknar alltså betydelse?

– Det spelar roll, fast tvärtom. Det vänds till något positivt för oss. Nu vet jag att våra killar kommer att vara tända och inte ha något övermod när de kliver in. De vet att de måste göra en bra prestation för att vinna. Sedan är det så att när vi mötte Växjö i serien så hade inte vi det lag som vi har nu då vi hade mycket skador.

Svenska innebandyförbundet har avtal med Globen i Stockholm för ytterligare ett år. Trots det fina facit som Thomas Brottman har – både som spelare och tränare – vill han därefter förändra finalkonceptet.

– Jag tycker att det här är roligt med en final och det blir en fin fest efteråt, men som utövare och tränare vill man ha bäst av sju matcher. Jag tror också att föreningarna vill ha det eftersom vi inte får några intäkter på det här utan det är mest utgifter, säger Brottman.

Så den här finalen får vara den näst sista för din del?

– Jag skulle i alla fall vilja testa på att spela bäst av sju matcher, och så kan vi utvärdera det. Vi har inte jättemycket pengar i innebandy, så en full hall blir ganska mycket pengar för en klubb.

Läs mer: Tränaren vill slopa finalen

Fakta. Thomas Brottmans långa finalrutin

1993: SM-guld med Balrog (som spelare).

1996: SM-guld med Balrog.

1997: SM-guld med Warberg.

2002: SM-silver med Balrog.

2004: SM-guld med Balrog.

2011: SM-guld med Storvreta (som tränare).

2012: SM-guld med Storvreta.

2014: SM-guld med Falun.

2015: SM-guld med Falun.

2017: SM-guld eller silver med Falun.