Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 14:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rysare-vantar-nar-sveriges-motstandare-ska-bli-klar/

Sport

Rysare väntar när Sveriges motståndare ska bli klar

På nyårsaftonen avslutas gruppspelet i junior-VM. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

TRINEC. På nyårsaftonen avgörs gruppspelet i junior-VM i ishockey.

Vinner Sverige den sista gruppspelsmatchen vinner de också gruppen för 13:e året i rad.

Men även vid gruppseger kan det bli tufft motstånd i kvartsfinalen för Juniorkronorna.

– Det kvittar vilka som vi får möta i kvarten, vi ska vinna den, säger Juniorkronornas forward Jonatan Berggren.

Vinner Sverige nyårsaftonens match mot Slovakien, oavsett om det sker under ordinarie tid eller efter förlänging/straffar vinner Sverige grupp A.

Som gruppsegrare får Sverige i kvartsfinalen möta fyran i grupp B där USA, Kanada, Ryssland, Tjeckien och Tyskland ingår.

När det har varit väntade resultat i Sveriges grupp, har det hänt en hel del i den andra gruppen.

Ryssland slog Kanada med 6–0, Tjeckien vann över Ryssland, men förlorade i sin tur mot Tyskland med uddamålet.

– Jag har förstått att den andra gruppen är ett getingbo där alla verkar ha slagit alla, säger Jonatan Berggren.

Hur jämnt det är i den gruppen underströks på måndagskvällen när Tjeckien och USA möttes i Ostrava.

USA var favoriter, och vände ett 1–2-underläge till en 3–2-ledning, men Tjeckien pressade dem och kvitterade till 3–3 i tredje.

Matchen gick till förlängning där USA kunde avgöra och vinna med 4–3, men för Tjeckien kan poängen som de tog komma att få stor betydelse.

De oväntade resultaten innebär att det inte kommer att vara helt klart hur grupp B slutar förrän gruppens sista match – Tjeckien och Kanada – är färdigspelad runt halv tio på nyårsaftonens kväll.

Det enda som är helt klart är att Sverige inte kommer att få möta USA i kvartsfinalen. Däremot kan Juniorkronorna ställas mot Kanada, Ryssland, Tjeckien eller Tyskland beroende på hur det går i nyårsaftonens matcher.

På papperet är Tjeckien det troligaste alternativet, men eftersom allt kan hända i den gruppen återstår det att så om det troliga också blir verklighet.

Skulle Sverige få möta värdnationen Tjeckien innebär det att de kommer att spela sin kvartsfinal i Ostrava, eftersom Tjeckien är garanterade att spela i den största arenan.

– Det är klart att det vore häftigt att möta Tjeckien. Det kommer säkert att vara fullsatt i så fall, och det är alltid roligare att spela när det är bra tryck på läktaren, säger Jonatan Berggren.

Blir det däremot en annan kvartsfinalmotståndare för Sverige får de stanna kvar i Trinec – där Juniorkronorna spelat samtliga sina gruppspelsmatcher – och spela torsdagens kvartsfinal där i kraft av att vara ett av de två högst placerade lagen i gruppen.

Förra året åkte Sverige ut redan i kvartsfinalen när de förlorade med 0–2 mot Schweiz. Det var första gången sedan 2008 som Sverige inte tog sig vidare till semifinal.