Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Rysk antidopningschef dog under skidtur

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Nikita Kamajev, den sparkade chefen för Rysslands antidopningsorganisation Rusada, har avlidit endast 50 år gammal. Beskedet om hans dödsfall kommer bara dagar innan Internationella friidrottsförbundet (IAAF) skulle inleda en inspektionsresa för att kontrollera antidopningsarbetet i landet.

Kamajev avgick som chef för Rusada i december efter skandalen där Wada, den internationella antidopningsbyrån, i en oberoende rapport avslöjat systematisk och statsstyrd dopning i rysk friidrott.

På måndagen meddelade nyhetsbyrån Tass att Kamajev hastigt avlidit i samband med en skidtur.

– Det förefaller vara en kraftig hjärtattack, sade Ramil Khabriev, en tidigare kollega på Rusada, och förklarade att Kamajev enligt hans vetskap inte haft hjärtproblem tidigare.

Kamajevs död kom mindre än två veckor efter att en annan före detta Rusadachef, organisationens grundare, Vjatjeslav Sinev, avled. Rusada har inte redogjort för orsaken till hans död.

Ryska friidrottsförbundet har stängts av internationellt efter skandalen och landets friidrottare riskerar att inte få tävla i OS i Rio de Janeiro.

Den här veckan ska IAAF göra en inspektionsresa i Ryssland för att se vilka åtgärder som landets nya friidrottsledning vidtagit och hur arbetet med att bygga upp antidopningsverksamheten fortskrider.

Kamajev, som blev chef på Rusada 2011, har kritiserat Wadas beslut att stänga det ackrediterade laboratoriet i Moskva och avfärdat uppgifterna i rapporten som rent nonsens.