Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Rysk friidrott fortsatt avstängd

Sebastian Coe och Rune Andersen på IAAF:s presskonferens.
Sebastian Coe och Rune Andersen på IAAF:s presskonferens. Foto: Valery Hache/AFP

Rysslands friidrottare kan fortfarande stoppas från OS i Rio de Janeiro. På fredagen meddelade det internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe att landet ännu inte gjort tillräckligt för att åter bli medlem av IAAF.

I november beslutade det internationella friidrottsförbundet, IAAF, att utesluta det ryska friidrottsförbundet. Anledningen var att en rapport från antidopningsbyrån Wada visade att organiserad och sanktionerad dopning av ryska friidrottare förekom och förekommit under lång tid.

IAAF tillsatte en undersökningskommission under ledning av norrmannen Rune Andersen.

Under två dagar har det internationella förbundets styrelse diskuterat kommissionens första rapport om hur Ryssland nu arbetar för att få stopp på dopningen.

– Det ryska förbundet har gått oss till mötes och man har bytt ut ledande personer och stängt av andra. Men det behövs göras mycket för att leva upp till de krav vi ställer, sa Rune Andersen vid en presskonferens i Monaco på fredagseftermiddagen.

Rune Andersen berättade att testandet av de ryska friidrottarna försenats och han påpekade också att en ny tv-dokumentär avslöjat att tränare som stängts av fortfarande tränar idrottare helt öppet. En tränare ska också har erbjudit aktiva förbjudna preparat.

Därför fortsätter utredandet av Ryssland och vid ett nytt möte i maj, ska IAAF:s styrelse på nytt ta ställning till om ryska idrottare återigen ska få börja tävla internationellt.

Den ryska 800 meterslöparen Julia Stepanova, som stängts av för dopning, men som också är den som avslöjat missförhållande i Ryssland, kan kanske få tävla i Rio de Janeiro.

Rune Andersen har fått i uppdrag att undersöka om det är juridiskt och etiskt möjligt.

IAAF har också beslutat att varna fem länder för deras sätt att sköta dopningsarbetet.
Två av länderna, Etiopien och Marocko, måste snabbt införa säkra nationella testprogram. Och de andra tre, Kenya, Ukraina och Belarus måste aktivt visa att de har antidopningsprogram.

I dagsläget är det dock inte aktuellt att stoppa något av länderna från att delta i Rio de Janeiro, enligt Sebastian Coe.