Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rysk-skidskytt-doms-for-dopning-och-frantas-os-guld/

Sport

Rysk skidskytt döms för dopning och fråntas OS-guld

Tidigare svenska skidskyttestjärnan Björn Ferry och Jevgenij Ustjugov under OS i Vancouver 2010.
Tidigare svenska skidskyttestjärnan Björn Ferry och Jevgenij Ustjugov under OS i Vancouver 2010. Foto: Bildbyrån

ANTHOLZ. Den tidigare ryske skidskyttestjärnan Jevgenij Ustjugov fälls för dopning säsongen 2013–14.

Ryssland fråntas därmed sitt OS-guld i stafett från Sotji – men kan senare även förlora OS- och VM-medaljer från 2010 och 2011.

En större utredning pågår, som kan ge svenska brons. 

2020-02-15 11.57 Artikeln har tillfogats en rättelse

Jevgenij Ustjugov, som avslutade karriären 2014, fälls för att ha haft den anabola steroiden oxandrolone i kroppen säsongen 2013-14. Det meddelar det internationella skidskytteförbundet IBU på lördagen. 

Ryssland förlorar därmed stafettguldet från Sotji-OS. Tyskland blir ny guldmedaljör, Österrike får silver och Norge brons.

IBU meddelade även i fredags att man har startat en större dopningsutredning mot Ustjugov gällande åren 2010–2014. Under den perioden tog Ryssland, med Ustjugov i laget, utöver stafettguldet på hemmaplan även OS-brons 2010 och VM-silver 2011.

Den stora utredningen – som rör avvikelser i ex-skidskyttens ”biologiska pass” – pågår fortfarande och hanteras av idrottens skiljedomstol Cas antidopningsavdelning, uppger Radiosporten.

– Det är två olika ”case”, säger den tidigare svenska skidskyttestjärnan Carl Johan Bergman, i dag Radiosportens expert, till DN.

– Dagens beslut berör anabola steroider och är ett gammalt ”case”. Det andra handlar om blodpass, och det har man släppt vidare till Cas.

Carl Johan Bergman i OS-stafetten 2010. Sverige blev snöpligt fyra, men kan tilldelas ett retroaktivt brons.
Carl Johan Bergman i OS-stafetten 2010. Sverige blev snöpligt fyra, men kan tilldelas ett retroaktivt brons. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Bergman och Sverige slutade snöpligt fyra i herrstafetterna både i OS 2010 och i VM 2011.

Fälls Ustjugov i den större utredningen blir Bergman, Fredrik Lindström, Mattias Nilsson och Björn Ferry OS-medaljörer. Och Bergman, Lindström, Ferry och Magnus Jonsson VM-medaljörer.

– Vi håller fortfarande tummarna, säger Bergman med ett leende.

Hur ser du på att man kan åka fast tio år senare?

– Jag tycker det är rätt. Vi måste sätta upp exempel som gör att man verkligen inte vågar dopa sig. 

Rättelse: Internationella skidskytteförbundet har inte meddelat dom i utredningen om misstänkt dopning för OS 2010 och VM 2011. Sverige, som slutade fyra i herrstafetten de åren, kan fortfarande tilldelas retroaktiva medaljer.

Läs mer: 

Björn Ferry: För oss är det lagframgångar vi blivit rånade på

Allt om skidskytte-VM 2020 – stor guide