Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/rysk-skidskytt-utreds-for-dopning-sverige-kan-tilldelas-os-brons-fran-2010/

Sport

Rysk skidskytt utreds för dopning – Sverige kan tilldelas OS-brons från 2010

Tidigare svenska skidskyttestjärnan Björn Ferry och dopningsmisstänkte ryssen Jevgenij Ustjugov under OS i Vancouver 2010.
Tidigare svenska skidskyttestjärnan Björn Ferry och dopningsmisstänkte ryssen Jevgenij Ustjugov under OS i Vancouver 2010. Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån

ANTHOLZ. Sverige kan tilldelas OS-brons och VM-brons i stafett – retroaktivt.

Det internationella skidskytteförbundet har startat en dopningsutredning kring en tidigare rysk stjärna, för åren 2010–2014.

– För oss är det lagframgångar som vi har blivit rånade på, säger ex-skidskytten Björn Ferry till SVT.

Skidskytten som nu misstänks för dopning är Jevgenij Ustjugov, som avslutade karriären 2014.

På sin hemsida skriver det internationella skidskytteförbundet (IBU) att ryssen utreds för dopningsbrott efter avvikelser i sitt ”biologiska pass”, från januari 2010 till och med februari 2014. Ustjugov ska nu höras av en oberoende kommitté innan eventuellt straff tilldelas.

Fälls den tidigare skidskyttestjärnan, som även tidigare har varit dopningsmisstänkt, kan de svenska skidskytteherrarna tilldelas dubbla brons i efterhand. Sverige slutade snöpligt fyra både i stafetten i OS 2010 och i VM 2011. Båda gångerna stod Ryssland, med Ustjugov i laget, på pallen.

Fredrik Lindström, Carl Johan Bergman, Mattias Nilsson och Björn Ferry kan bli OS-medaljörer. Lindström, Magnus Jonsson, Bergman och Ferry VM-medaljörer.

– Jag tycker det skulle vara bra. De som har fuskat ska åka dit och aldrig känna sig säkra, säger Björn Ferry till SVT.

IBU:s svenske ordförande Olle Dahlin berättar för DN att prover sparas i tio år.

– Det är en sak som kan vara lite avskräckande, att man nu kan gå tillbaka tio år i tiden, säger Dahlin apropå risken för dopade skidskyttar i årets VM i italienska Antholz.

– Så även om det i dag finns preparat som går under radarn är det inte alls säkert att de går under radarn i den här tidsperioden. Det gör nog ändå att fuskarna förhoppningsvis tänker till ett extra varv, på vilka risker man är beredd att att ta. 

En sak som kan vara lite avskräckande är att man nu kan gå tillbaka tio år i tiden.

I årets skidskytte-VM deltar Ryssland efter flera turer.

Detta sedan Ryssland överklagat ett uppmärksammat beslut från den internationella antidopningsbyrån Wada – som i december portade Ryssland som land från OS, Paralympics och VM-tävlingar inom alla idrotter i fyra år.

Enligt Wadas utredare har Ryssland manipulerat och raderat data som höjer dopningsmisstankar mot minst 145 idrottare.

Nu ska idrottens skiljedomstol Cas fälla avgörandet. Men processen tar tid.

– Tanken var ju att ryssarna inte skulle vara här, säger svenska skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson, på plats på VM, till DN.

– Det är synd tycker jag att de här rättsprocesserna tar så lång tid, att det räcker med en överklagan och sen kan man köra på som vanligt.

Samuelsson, som har gjort sig ett namn i kampen mot dopning, fortsätter:

– Ofta är de här processerna inte så transparanta heller. Man vet inte varför det tar så lång tid eller vad som händer. Det tror jag är skadligt för idrotten. 

Läs mer: 

Allt inför skidskytte-VM 2020 – stor guide