Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 12:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ryske-foraren-stammer-f1-stallet/

SPORT

Ryske föraren stämmer F1-stallet

Tidigare Haas-föraren Nikita Mazepin. Arkivbild.
Tidigare Haas-föraren Nikita Mazepin. Arkivbild. Foto: Phil Duncan/TT

Den sparkade ryske formel 1-föraren Nikita Mazepin stämmer stallet Haas för utebliven ersättning.

– Enligt mig borde arbetsgivaren åtminstone kompensera mig för lönen fram till uppsägningsögonblicket, säger han.

TT Text

Efter Rysslands invasion av Ukraina valde Haas att bryta kontraktet med Mazepin och hans pappas företag, tillika storsponsor till Haas, Uralkali. Bägge har sedan dess hamnat på EU:s sanktionslista.

Pappa Dimitri Mazepin har redan krävt Haas på motsvarande 124 miljoner kronor, pengar som det amerikanska stallet vägrat hosta upp.

I ett mejl från Haas till Uralkali, som motorsport.com tagit del av, skriver F1-stallet att det finns en klausul i kontraktet som ger dem rätten att bryta avtalet – utan att betala tillbaka några pengar – om det ryska företaget på något sätt skadar eller fläckar ner Haas rykte.

Nikita Mazepin väljer nu att också stämma Haas, som han hävdar är skyldiga honom pengar.

– Enligt mig borde arbetsgivaren åtminstone kompensera mig för lönen fram till uppsägningsögonblicket. Och förmodligen betala lite avgångsvederlag. När man blir sparkad av hela världen, så är det förmodligen fel, säger Nikita Mazepin till Championat enligt flera medier.

Men han vägrar ge upp hoppet om att återvända till formel 1.

– Min karriär är pausad, jag har varit involverad i motorsporten i 18 år och jag har ingen avsikt att lämna den. Jag håller mig i form och hoppas kunna återvända till F1.

Ämnen i artikeln

Motorsport
Formel 1

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt