Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ryssland-forsta-lag-till-jvm-semi/

Sport

Finländska succén fortsätter – klart för JVM-semi

Bild 1 av 2 Finländsk målglädje. Arkivbild.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Bild 2 av 2 De ryska spelarna jublar i matchen mot Schweiz.
Foto: Petr David Josek/AP

Trots att Finland är regerande mästare i junior-VM slog de ur underläge i kvartsfinalen mot USA. Men allt som Finland gör inom hockeyn går rätt väg just nu.

Finland vann med 1–0 och får möta Kanada i semifinal.

Guld i junior-VM, guld i ”stora” herr-VM och silver i dam-VM. 2019 var ett fantastiskt hockeyår för Finland. Och 2020 inleddes på bästa tänkbara sätt.

USA sågs som favorit i mötet med Finland, men Joonas Odens mål efter 14,23 av den tredje perioden blev matchens enda. USA tryckte på hårt i slutminuten, i numerärt överläge, men Finland höll undan.

Tidigare på torsdagen blev Ryssland första lag att säkra en semifinalplats efter segern mot Schweiz.

Schweiz avslutade starkt i gruppspelet när laget slog tillbaka Finland med 5-2. Ryssland vann också sin sista gruppspelsmatch mot Tyskland, men efter att ha förlorat mot såväl Tjeckien som USA räckte lagets sex poäng bara till en tredjeplats i grupp B. 

Första perioden var jämn där båda lagen hade bud på ett ledningsmål. Den rätta skärpan och desperationen saknades dock framför nät och efter de första 20 minuterna var ställningen mållöst, 0-0. 

Den första perioden var jämn, den andra tvärtom. Ryssland kom ut starkt, tog ledningen genom Dmitri Voronkov och fortsatte att trycka på för ytterligare ett mål. 

Så blev det inte. 

I stället kunde Schweiz kvittera när Gaetan Jobin påpassligt tryckte in en retur från nära håll. 

Schweiz kvitteringsmål gjorde också att spelet jämnades ut en aning, men med några minuter kvar av akt nummer två kunde ryssarna återta ledningen efter att Alexander Khovanov nätat i en snabb omställning. 

Matchen präglades av många utvisningar och i i slutet av den andra kunde Ryssland utöka till 3-1 i numerärt överläge när Dmitri Voronkov rakat in sitt andra för dagen. 

I den tredje perioden fortsätta utvisningarna att dugga tätt och den ryska segern kändes aldrig riktigt hotad. Med tre minuter kvar tog Schweiz ut målvakten i ett desperat försök att åstadkomma såväl reducering som kvittering. 

Så blev det inte och matchen slutade 3–1 till Ryssland. Ryssland får därmed möta Sverige, om Juniorkronorna klarar av att besegra Tjeckien senare på torsdagskvällen.

På torsdagseftermiddagen vann Kanada enkelt sin kvartsfinal mot Slovakien med 6–1.

Läs mer: ”Har man smakat på guld vill man göra det igen”