Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 03:03 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ryssland-vantas-fa-gront-ljus-av-wada/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Ryssland väntas få grönt ljus av Wada

Dopningskontroll vid OS i ryska Sotji.
Dopningskontroll vid OS i ryska Sotji. Foto: Lee Jin-man/AP

Ryssland ser ut att återfå fullvärdig status hos Wada, den internationella antidopningsbyrån, nästa vecka. Detta sedan Ryssland bland annat gått med på att ge Wada full tillgång till alla prover och testdata från landets laboratorium i Moskva.

Den stora ryska dopningsskandalen, som bland annat avslöjade omfattande fusk under vinter-OS i Sotji, har gjort att landet varit avstängt av Wada sedan november 2015. Wada har satt upp villkor för ett återinträde:

Ryssland måste erkänna de fakta som tagits fram i McLarenrapporten, som avslöjade statskontrollerat fusk.

Man måste också ge Wada full tillgång till alla prover och data som samlats vid landets dopningslaboratorium.

Vid ett möte i veckan bedömde den kommitté inom Wada som övervakar frågan att kraven nu är uppfyllda och man har därför lämnat en rekommendation till Wadas styrelse om att Rusada, Rysslands antidopningsorganisation, ska bjudas in i gemenskapen igen. Det meddelas i ett pressmeddelande.

Rysslands nye antidopningschef Jurij Ganus sade tidigare i veckan att han var pessimistisk kring chanserna att få grönt ljus från Wada.

Wadastyrelsen kommer att fatta sitt beslut den 20 september.

Rysslands eventuella återinträde har väckt starka känslor, bland annat i Storbritannien.

"En katastrof för ren idrott" hette det i ett uttalande från landets idrottares antidopningskommission tidigare i veckan enligt BBC.

Wada konstaterar också i pressmeddelandet att man normalt inte kommunicerar kommitténs beslut, men på grund av det stora intresset kring frågan bestämde man sig denna gång för att göra ett undantag.

Den ryska dopningsskandalen innebar att landet stängdes av från OS i Pyeongchang i vintras av Internationella olympiska kommittén (IOK). Situationen har också skapat spänningar mellan Wada och IOK samt mellan Wada och Ryssland.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.