Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 04:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sa-blev-kokson-och-renoveringsrester-traningsredskap/

Sport

Så blev köksön och renoveringsrester träningsredskap

Den slovenska VM-simmaren Katja Fain hålls fast av ett rep när hon simtränar i en liten pool i sitt garage.
Den slovenska VM-simmaren Katja Fain hålls fast av ett rep när hon simtränar i en liten pool i sitt garage. Foto: Milos Vujinovic/TT

Kreativiteten har varit stor bland världens bästa simmare.

När poolerna runtom i världen har varit stängda har de uppfunnit nya sätt att träna på.

Ryska bröstsimmaren Julia Jefimova har använt köksön som träningsredskap, och britten Ben Proud har tillverkat en egen skivstång med tillhörande vikter.

I Sverige har simhallarna varit öppna under hela coronakrisen, men så har det inte sett ut i övriga världen.

– Med tanke på att förutsättningarna har varit så olika känns det helt rätt att det inte blir något OS i år, säger den svenska simstjärnan Sarah Sjöström.

– Vi i Sverige har ju haft det väldigt bra och kunnat träna på som vanligt, men det är vi nästan ensamma om. Många av mina konkurrenter och vänner har inte varit i vattnet på flera veckor.

När det vanliga sättet att träna inte varit möjligt har det här varit en tid när världens bästa simmare har fått tänka utanför den berömda boxen för att hålla sig i form. Och kreativiteten bland dem har varit stor.

Fjäril- och frisimmaren Ben Proud från Storbritannien, som i vanliga fall ingår i Sarah Sjöströms träningsgrupp i Turkiet, löste problemet genom att använda sig av saker som blivit över när hans mammas hus renoverades.

Bland annat gjorde Proud om ett stålrör till skivstång, och med hjälp av cement som hälldes i spann lyckades han också göra vikter.

– Det kanske inte är de tyngsta vikter som jag har haft, men det har fungerat, berättar Ben Proud för Swimming World Magazine.

Ryska VM-guldmedaljören bröstsimmaren Julia Jefimovas sätt att ta hjälp av sin köksö när hon skulle träna armtag – ja, egentligen hela överkroppen – fick stor spridning i sociala medier.

Nu har dock Jefimova, som bor större delen av året i USA, flyttat till ett hus med en pool vilket gör att de minst sagt krävande träningspassen på köksön har bytts ut mot träning i bassäng.

Under flera veckor har världens bäste bröstsimmare Adam Peaty fått hålla formen genom att styrketräna hemma i garaget. Nyligen fick han dock via sina sponsorer en bassäng i trädgården. Den är inte många meter lång, men Peaty är likväl glad.

– Det gör stor skillnad att få vara i vattnet, säger han till The Times.

Simträning är även i vanliga fall ett monotont nötande längd efter längd, men långdistanssimmaren Florian Wellbrock från Tysklands nya sätt att träna har tagit det monotona till en ännu högre nivå.

VM-guldmedaljören Wellbrock från Tyskland tränar i en så kallad ”endless pool” vilket innebär att han inte rör sig en meter framåt, men tack vare strömmarna i bassängen får han ändå viktig simträning.

Men hur kul och inspirerande det är med tanke på den mängdträning som långdistanssimmare behöver låter vi vara osagt.

Även den slovenska VM-simmaren Katja Fain har hittat ett kreativt sätt att simträna då hon hålls fast av ett rep samtidigt som hon tränar armtag i den lila pool som byggts upp i hennes garage.

Sakta men säkert börjar nu en del länder lätta på restriktionerna. I måndags kunde till exempel den italienska frisimsstjärnan Fredrica Pellegrini för första gången på sex veckor hoppa i vattnet igen.

Även Caleb Dressel, som tog sex VM-guld förra sommaren, hoppas snart vara tillbaka i bassängen igen hemma i Florida.