Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-10 05:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sa-blir-livet-i-bubblan-for-nhl-spelarna/

Sport

Så blir livet i bubblan för NHL-spelarna

Vakter finns på plats utanför Fairmont Royal York som är ett av hotellen i Toronto som nu är NHL-spelarnas hem.
Vakter finns på plats utanför Fairmont Royal York som är ett av hotellen i Toronto som nu är NHL-spelarnas hem. Foto: Andre Ringuette/Freestyle Photo

72 svenska spelare har klivit in i hockeybubblan.

På lördag drar Stanley Cup-slutspelet – med sitt nya coronaformat – i gång.

– Det här kommer att bli det mest intensiva slutspelet som vi någonsin har fått uppleva, konstaterar Viaplays hockeyexpert målvaktstränaren Erik Granqvist.

Med sina favoritkuddar under armen satte sig NHL-spelarna i söndags på planen som skulle ta dem till Toronto respektive Edmonton. Det är i de två kanadensiska städerna som årets Stanley Cup-slutspel kommer att avgöras.

Den här gången blir det ett speciellt slutspel.

Sedan NHL avbröt säsongen den 12 mars har man skissat på olika alternativ för att kunna följa den. Valet blev till slut att samla lagen i två olika städer, samt att skapa ett nytt format som innebär att 16 lag i ett så kallat play in får slåss om de kvarvarande åtta platserna i åttondelsfinalerna.

Matcherna kommer att spelas utan publik, och på hotellen kommer spelarna att leva som i en bubbla. 

För att minimera risken för att smittas av covid-19 är finns det strikta regler för vad de får och inte får göra.

Spelarna får inte besöka varandras rum, och utanför rummet måste alla bära mask med undantag för träningar och matcher. Varje dag kommer samtliga spelare att testas.

Under merparten av tiden kommer spelarna och ledarna inte ha någon fysisk kontakt med någon utanför den så kallade bubblan.

Först lagom till semifinalerna kommer spelarna att få träffa sina familjer igen, men då i form av strikt reglerade besök.

Går laget till final innebär det att spelarna kommer att bo på hotell i drygt två månader.

Hur tror du att det mentalt kommer att påverka spelarna att de är helt hänvisade till varandra?

– Spelarna är vana vid att vara i det vi brukar kalla för slutspelsbubblan. Däremot är de ju inte vana vid att under så här lång tid bo tillsammans på ett hotell, och dessutom under strikta restriktioner, säger Erik Granqvist.

– Men jag tror att de ganska snabbt kommer att vänja sig vid det ”nya normala”. De har tagit med sig sina personliga saker som till exempel gitarrer och tv-spel, för att känna sig hemma, och kommer att hitta rutiner som fungerar. 

– En positiv effekt av att spelarna kommer att leva i den här bubblan är att det kommer att skapas en enorm gemenskap. Det blir som en slags daglig teambuilding. Det lag som snabbt lyckas skapa en trivsel som leder till en enad kraft kommer att ha en fördel.

Om hotelldöden trots allt gör sig påmind finns det saker för spelarna att roa sig med på hotellen som pingisbord och tv-spelsstationer. Några lag har också valt att ha en golfsimulator.

Med start på lördag går också Erik Granqvist in i hockeybubblan. Efter nästan fem månader utan hockey väntar nu en intensiv arbetsperiod för NHL-experten. Viaplay storsatsar, och sänder samtliga matcher, och dessutom sänds en del matcher även på linjär tv.

– Hela vårt gäng är på tårna inför det mest ovissa slutspelet genom tiderna. Det är ett unikt tillfälle att få se världens bästa spelare varje kväll dessutom på bästa sändningstid här i Sverige, säger Erik.

– Sedan det blev klart att det skulle bli spel från den 1 augusti har sms-kungen Niklas Jihde (programledare för V sports hockeystudio) skickat minst 1000 mess med olika förslag på hur vi ska lägga upp sändningarna, fortsätter han med ett skratt.

Ämnen i artikeln

Ishockey NHL

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt