Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 19:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sa-blir-os-invigningen-i-tokyo/

SPORT

Så blir OS-invigningen i Tokyo

En upplyst roterande jordglob har synts över Olympiastadion i Tokyo under genrepen dagarna före OS-invigningen.
En upplyst roterande jordglob har synts över Olympiastadion i Tokyo under genrepen dagarna före OS-invigningen. Foto: Torin Boyd/TT

Flera sporter har redan gjort entré på sommaridrottens största scen men först på fredagen invigs OS i Tokyo officiellt. I år kommer dock det vanligtvis så grandiosa evenemanget inte stå att känna igen.

– Det kommer att bli en mer allvarlig ceremoni, säger Marco Balich, som varit delaktig i planeringen.

Masskoreografier, ljusexplosioner och enorma rekvisita. De olympiska invigningsceremonierna brukar innebära folkfest och en möjlighet för värdnationer att använda dem som globala skyltfönster inför hundratals miljoner tv-tittare världen över.

Hur många som kommer titta på invigningen av de med anledning av coronapandemin försenade spelen i Tokyo är osäkert. Men att det kommer bli en annorlunda uppvisning står klart.

Invigningen av vinter-OS i Sotji 2014 blev ett ypperligt tillfälle för Ryssland att fira landets historia, bland annat genom att fira upp hammaren och skäran i taket medan ett hundratal dansare återskapade en sovjetisk raketuppskjutning.

Invigningen av vinter-OS i Sotji blev delvis en hyllning till Sovjetunionen.
Invigningen av vinter-OS i Sotji blev delvis en hyllning till Sovjetunionen. Foto: Frank May/TT

När Brasilien stod värd för sommar-OS två år senare liknade Maracanã-stadion i Rio ett karnevalsområde klätt i regnbågens alla färger när över 10 000 idrottare marscherade in framför fullsatta läktare.

Några liknande scener är inte att vänta på fredagen. Enligt Marco Balich, som ansvarade för produktionen i Rio, men även är delaktig i planeringen av kommande OS-invigningen i Tokyo. Anledningen är coronapandemin.

Omkring 75 000 såg OS-invigningen på plats på Maracanã-stadion i Rio 2016.
Omkring 75 000 såg OS-invigningen på plats på Maracanã-stadion i Rio 2016. Foto: Lukas Schulze/TT

Utöver att spelen skjutits upp ett år, har smittspridningen i Japan inneburit att inga åskådare tillåts på OS-arenorna. Ett mindre undantag görs för invigningen där omkring 950 personer deltar, där bland annat myndighetspersoner och utländska dignitärer ska ingå.

Det finns trots begränsningarna ett starkt missnöje mot att spelen alls genomförs i landet och på tisdagen vägrade OS-basen Toshiro Muto utesluta att spelen kan ställas in med kort varsel, trots att de egentligen redan börjat.

– Det kommer att bli en mer allvarlig ceremoni. Men den kommer innehålla vacker japansk estetik. Det kommer vara väldigt japansk, men också stå i harmoni med känslan just nu, med verkligheten, säger Marco Balich till Reuters.

Ett mindre antal idrottare än vanligt kommer att genomföra den traditionella paraden, som hålls innan andra obligatoriska moment som tändningen av den olympiska elden och det symboliska släppet av fredsduvor. Hela arrangemanget, som börjar klockan 13 svensk tid, ska hållas med social distansering.

Den svenska fanan kommer att bäras av fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och seglaren Max Salminen, som båda tog medalj i OS 2012. Japans kejsare Naruhito väntas inviga spelen.

– Det kommer bli meningsfullt, väldigt annorlunda jämfört med tidigare grandiosa ceremonier. Ögonblicket är nu och det är ett vackert försök. En sanningsenlig och ärlig ceremoni, säger Marco Balich till Reuters.

Nedräkningen till OS-invigningen har pågått länge men nu är det snart dags att öppna spelen.
Nedräkningen till OS-invigningen har pågått länge men nu är det snart dags att öppna spelen. Foto: Charly Triballeau/AFP

Det är ännu okänt hur många som kommer delta i det traditionella artistiska programmet. Något som står klart är att den nybyggda Olympiastadion i Tokyo, som hade kunnat ta in 68 000 åskådare under andra omständigheter, nästan kommer eka tom.

Flera länders OS-trupper har valt att tillbringa så lite tid som möjligt i landet. Men trots att alla utövare inte är på plats och spelen ännu inte invigts har minst 80 fall av covid-19 konstaterats i anslutning till OS.

– De japanska arrangörerna måste kämpa för att hitta en balans mellan att hylla estetiken och att respektera rädslan och oron som associeras med OS och viruset, säger Marco Balich till Reuters.

Läs mer:

Skandalerna som skakat OS-invigningen

”Skulle vara surt att bli smittad på invigningen”

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt