Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sa-fixas-skidskyttarnas-dromglid-litar-blint-pa-dem/

SPORT

Så fixas skidskyttarnas drömglid: ”Litar blint på dem”

Bild 1 av 2 Skidskyttevallarna testar skidor innan tävling.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 2 Kent Norell och David Larsson testar skidor.
Foto: Jonas Lindkvist

Varje dag åker han och hans team skidor i fyra mil. Allt för att testa olika vallor och slipningar.

Det är en av förklaringarna bakom skidskyttarnas OS-succé.

– Vi har hållit en hög nivå på materialet, det är vi enormt glada för, säger skidskyttarnas vallachef, Kent Norell.

De senaste fyra åren har skidskyttelandslaget haft personal på plats i Pyeongchang under samma tid som OS avgörs på. Inget har lämnats åt slumpen när det gäller att ge skidskyttarna optimala skidor att åka på.

– Vi har samlat in så mycket data som möjligt om väder och snötyper och sedan har vi testat, framför allt olika slipningar för att se vad som fungerar, säger Kent Norell.

Till skillnad från sin kollega i längdlandslaget, vallachefen Urban Nilsson, kan Kent Norell konstatera att skidskyttarnas skidor har fungerat perfekt i varje lopp.

Och åkarna öser beröm över vallteamet:

– Jag litar blint på vallateamet, de gör ett jättebra jobb, säger guldmedaljören i distansloppet, Hanna Öberg, och fortsätter:

– De är ett av de absolut bästa vallateamen i världscupen. Vi har nästan alltid de bästa skidorna.

Hur mycket bryr du dig om skidval?

– Jag vill inte vara inblandad över huvudtaget. Jag går och hämtar mina skidor 15 minuter före start, det tycker jag är väldigt skönt, säger Öberg.

Kent Norell berättar att vallateamets svåraste uppgift så här långt i OS var just hur man skulle valla skidorna till damernas distanslopp.

Allt berodde på att starten ändrades från klockan 20 på kvällen då det är kallt, till 17 då det fortfarande är plusgrader.

– Den dagen var vi lite i gränslandet. Eftersom starten ändrades så var vi i det varma och så vänder det ganska fort och blir kallt.

– Det var intressant, men vi lyckades klara det, konstaterar Kent Norell.

Kent Norell, till höger, leder skidskyttelandslagets vallateam under OS.
Kent Norell, till höger, leder skidskyttelandslagets vallateam under OS. Bild: Jonas Lindkvist

Till skillnad från längdåkarna åker skidskyttarna endast fri stil. Och Kent Norell håller med om att det är en skillnad att inte behöva tänka på fäste som man måste valla för i klassisk stil.

– Den frågan får jag ganska ofta att det bara handlar om glid, men samtidigt ska man komma ihåg att det inte bara är Sverige som satsar stora pengar på snabba skidor. Det gör de andra länderna också, säger Kent Norell och tillägger:

– I slutändan när man pratar glid så söker man toppen på ett isberg. Det kan handla från att vara bra till jättebra och skillnaden mellan de båda kan handla om vilket handverktyg man använt för dagen, alltså vilken struktur man kompletterar med.

– Så det kan vara extremt små skillnader som avgör.

Själv åker han - liksom hans kollegor - skidor fyra mil varje dag för att testa olika lösningar och hitta det optimala glidet för dagen.

– Det som är en stor styrka hos oss är att vi inte är nöjda. Vi har gjort bra resultat, men för varje dag när man är ute och jobbar försöker man driva det här lite mer uppåt, att hitta nya varianter och strukturer. Det är många bäckar små som leder till något väldigt bra i slutändan.

På tisdagen är det dags för det som skulle vara en av Sveriges största medaljchanser i detta OS, mixedstafetten. Kent Norell lovar att de fyra åkarna ska ha perfekta skidor.

– Men klyschan är ju att stafett är stafett, så man vet ju aldrig.

Ämnen i artikeln

Skidskytte

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt