De senaste fyra åren har skidskyttelandslaget haft personal på plats i Pyeongchang under samma tid som OS avgörs på. Inget har lämnats åt slumpen när det gäller att ge skidskyttarna optimala skidor att åka på.
– Vi har samlat in så mycket data som möjligt om väder och snötyper och sedan har vi testat, framför allt olika slipningar för att se vad som fungerar, säger Kent Norell.
Till skillnad från sin kollega i längdlandslaget, vallachefen Urban Nilsson, kan Kent Norell konstatera att skidskyttarnas skidor har fungerat perfekt i varje lopp.
Och åkarna öser beröm över vallteamet:
– Jag litar blint på vallateamet, de gör ett jättebra jobb, säger guldmedaljören i distansloppet, Hanna Öberg, och fortsätter:
– De är ett av de absolut bästa vallateamen i världscupen. Vi har nästan alltid de bästa skidorna.
Hur mycket bryr du dig om skidval?
– Jag vill inte vara inblandad över huvudtaget. Jag går och hämtar mina skidor 15 minuter före start, det tycker jag är väldigt skönt, säger Öberg.
Kent Norell berättar att vallateamets svåraste uppgift så här långt i OS var just hur man skulle valla skidorna till damernas distanslopp.
Allt berodde på att starten ändrades från klockan 20 på kvällen då det är kallt, till 17 då det fortfarande är plusgrader.
– Den dagen var vi lite i gränslandet. Eftersom starten ändrades så var vi i det varma och så vänder det ganska fort och blir kallt.
– Det var intressant, men vi lyckades klara det, konstaterar Kent Norell.
Kent Norell, till höger, leder skidskyttelandslagets vallateam under OS.
Bild: Jonas Lindkvist
Till skillnad från längdåkarna åker skidskyttarna endast fri stil. Och Kent Norell håller med om att det är en skillnad att inte behöva tänka på fäste som man måste valla för i klassisk stil.
– Den frågan får jag ganska ofta att det bara handlar om glid, men samtidigt ska man komma ihåg att det inte bara är Sverige som satsar stora pengar på snabba skidor. Det gör de andra länderna också, säger Kent Norell och tillägger:
– I slutändan när man pratar glid så söker man toppen på ett isberg. Det kan handla från att vara bra till jättebra och skillnaden mellan de båda kan handla om vilket handverktyg man använt för dagen, alltså vilken struktur man kompletterar med.
– Så det kan vara extremt små skillnader som avgör.
Själv åker han - liksom hans kollegor - skidor fyra mil varje dag för att testa olika lösningar och hitta det optimala glidet för dagen.
– Det som är en stor styrka hos oss är att vi inte är nöjda. Vi har gjort bra resultat, men för varje dag när man är ute och jobbar försöker man driva det här lite mer uppåt, att hitta nya varianter och strukturer. Det är många bäckar små som leder till något väldigt bra i slutändan.
På tisdagen är det dags för det som skulle vara en av Sveriges största medaljchanser i detta OS, mixedstafetten. Kent Norell lovar att de fyra åkarna ska ha perfekta skidor.
– Men klyschan är ju att stafett är stafett, så man vet ju aldrig.
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.