Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 22:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sa-fordelas-idrottens-krispengar/

Sport

Så fördelar RF idrottens krispengar

Fotbollen får omkring 128 miljoner kronor i krisstöd.
Fotbollen får omkring 128 miljoner kronor i krisstöd. Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Riksidrottsförbundet (RF) har fattat beslut om fördelningen av regeringens stödpaket på 500 miljoner kronor till idrotten.

Samtidigt begär de nu ytterligare 500 miljoner i förlängt stöd av regeringen.

– Jag hoppas att tredje kvartalet är löst innan jag går på semester, säger ordförande Björn Eriksson.

TT Text

Beskedet från RF är tydligt: De idrotter som drabbats hårdast – det vill säga fotboll, ishockey och friidrott – får också mest stöd. I tur och ordning handlar det om närmare 128 miljoner kronor, 95 miljoner respektive 68 miljoner kronor när både stöd till specialidrottsförbund och de föreningar som sökt stöd läggs samman.

Föreningar och förbund har ansökt om totalt 1,3 miljarder kronor.

– Vi har försökt göra det rättvist och lika. Vi tror att vi gjort det bästa vi kan, säger Björn Eriksson, ordförande i RF, till TT.

RF meddelar samtidigt att man begär ytterligare 500 miljoner i förlängt stöd av regeringen för perioden juli–september.

”Vår bedömning är att idrottsrörelsen kommer att förlora ytterligare mer än 1,2 miljarder kronor om restriktionerna ligger kvar till början av hösten. Jag hoppas regeringen förstår den svåra situation som många föreningar befinner sig i och förlänger stödpaketet med ytterligare 500 miljoner kronor till sista september”, säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Till TT säger han att han hoppas att regeringen ska komma med ett snabbt besked.

– Jag hoppas att tredje kvartalet är löst innan jag går på semester. Förra gången tog det lite mindre än en vecka från det att vi sade något till att det hände. Men tar det för lång tid, att det tar till semestern, så kommer många drabbas hårt. Medan gräset växer dör kon.

Pengarna börjar betalas ut på måndag den 15 juni.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt