Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Så fungerar Paralympics – sport för sport

Zebastian Modin i skidspåren i Östersund med sin ledsagare Johannes Andersson.
Zebastian Modin i skidspåren i Östersund med sin ledsagare Johannes Andersson. Foto: Robert Henriksson

Under Paralympics tävlas det i sex sporter: alpint, längdskidåkning, skidskytte, snowboard, kälkhockey och rullstolscurling.

Här är förutsättningarna som gäller – sport för sport.

ALPINT: Tävlande är indelade i fem klasser: rörelsehinder stående, rörelsehinder ski cart, rörelsehinder sit-ski, synskadade total blindhet och synskadade synsvaghet. Man tävlar i störtlopp, kombination, super-G, storslalom och slalom.

Synskadade har en ledsagare som startar ett par hundradelar före åkaren. Via teknik i hjälmarna kommunicerar ledsagaren med åkaren och berättar hur banan är lagd. Det finns regler för hur långt ifrån varandra ledsagaren och åkaren får vara.

Stående åkare kan vara född utan hand, arm eller ben eller ha blivit amputerad. Åkaren kan också ha en cp-skada. Det går bra att åka både med eller utan protes.

Sittande åkare deltar alla i samma tävling. Tiderna räknas om med en särskild faktor där en högre grad av funktionsnedsättning ger en långsammare hastighet på klockan. Sittande klassen åker i en så kallad sit-ski och i stället för stavar har man två mindre skidor, så kallade kryckstavar.

LÄNGDSKIDOR: Här tävlas det i fyra klasser, rörelsehinder stående, rörelsehinder sit-ski, synskada total blindhet och synskada synsvaghet.

Man tävlar i sprint, 10 km klassiskt och 20 km fristil.

Synskadade tävlar med ledsagare som talar i en mikrofon vid munnen och på ryggen har en högtalare där ledsagarens instruktioner till åkaren hörs.

Sittande tävlar i en sit-ski och har korta stavar.

Stående kan, precis som i alpint, vara född utan hand, arm eller ben eller ha blivit amputerad.

PARAISHOCKEY: I stort sett gäller samma regler som i vanlig ishockey. Det är en tuff sport där det är fritt fram att tacklas. Skillnaden mot vanlig hockey är att matcherna spelas 3x15 minuter.

Spelarna sitter fastspända i kälkar och har två klubbor där skaftändan är försedd med dubbar som gör att man kan staka sig fram på isen.

SNOWBOARD: Man tävlar i två grenar, så kallad ”banked slalom” och snowboard cross. I ”banked slalom” kör varje åkare ensam i banan och på tid.

I finalen i cross kör två åkare i parallella banor där snabbast vinner.

I båda grenarna åker man i kuperade banor som innehåller naturliga hopp och kurvor.

RULLSTOLSCURLING: Spelas precis som stående curling i lag med fyra spelare. Spelarna använder käppar när de skjutsar iväg de 20 kilo tunga stenarna. Den stora skillnaden mot vanlig curlig är att spelarna inte använder några borstar. Det innebär att det krävs stor precision och känsla för att få stenen att hamna där man vill.

SKIDSKYTTE: Här gäller också klassindelningen stående, sittande och synskadade. Sträckorna man tävlar på är 7,5 km, 12,5 km och 15 km.

Synskadade åkare använder ett elektroniskt gevär där en ljudsignal markerar hur nära mitten man siktar.Läs mer: Guide till Paralympics – tävlingarna, svenskarna, tv-tiderna

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.