Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sa-gar-sverige-vidare-till-fotbolls-vm-satt-oss-i-ett-bra-lage/

SPORT

Så går Sverige vidare till fotbolls-VM: ”Satt oss i ett bra läge”

Alexander Isak tackar publiken efter att ha fixat både straff och mål i 2–0-segern mot Grekland.
Alexander Isak tackar publiken efter att ha fixat både straff och mål i 2–0-segern mot Grekland. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Albin Ekdal är avstängd mot Georgien och ytterligare en drös svenska spelare riskerar att missa kvalavslutningen mot Spanien.

Ändå ser Sveriges utsikter att nå fotbolls-VM ljusa ut.

– Jag är jättenöjd även om det finns skönhetsfläckar, säger förbundskapten Janne Andersson.

Trots 2–0 hemma mot Grekland och en återtagen förstaplats i VM-kvalgruppen var det inte en kväll befriad från irritation för Janne Andersson. I den första halvleken spelade Sverige ungefär som man hade gjort i Aten en månad tidigare då man förlorade mot samma motståndare – det vill säga inte bra.

Förbundskaptenen hade en teori om varför:

– Jag kände att de här gula korten på något sätt hängde över oss. Det var många som var försiktiga i duellspelet. Det var ingen bra halvlek från vår sida och därför var jag irriterad.

Spelarna i den svenska startelvan som riskerade en avstängning i kommande match mot Georgien i november var hela åtta till antalet: Ludwig Augustinsson, Kristoffer Olsson, Alexander Isak, Emil Krafth, Viktor Claesson, Victor Nilsson Lindelöf, Marcus Danielson och Albin Ekdal.

Den sistnämnde var den enda som inte klarade sig efter ett tjafs med en grekisk motståndare i den andra halvleken.

– Albin får ett gult kort där han är relativt oskyldig faktiskt. Men såna är reglerna vid en konfrontation, även om han inte var den som började ska båda varnas, säger Janne Andersson.

Albin Ekdal (mitten) reagerar efter att ha fått ett gult kort. På grund av varningen missar han nästa match mot Georgien.
Albin Ekdal (mitten) reagerar efter att ha fått ett gult kort. På grund av varningen missar han nästa match mot Georgien. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Ekdal själv tycker kortet var felaktigt.

– Jag blev överraskad. Jag tycker inte jag gör något speciellt, utan backar från situationen. Jag fick känslan av att domaren höll med lite efter matchen, att det kanske var lite överdrivet. Det var en onödig varning som jag inte riktigt tycker jag förtjänar, säger mittfältaren.

I och med avstängningen mot Georgien är han å andra sidan spelklar mot Spanien i den sista VM-kvalmatchen den 14 november, vilket alltså inte är säkert för övriga sedan tidigare varnade spelare. På frågan hur Sverige ska hantera det mot Georgien svarar Janne Andersson:

– Det enda man kan göra är att prata om det, att kunna vara aggressiv på en plan utan att dra på sig gula kort. Det är en balansgång. Vi får prata om det här igen och hoppas vi hittar en bättre ingång än i den här matchen (mot Grekland).

Sverige har annars satt sig i ett utomordentligt läge inför de två avslutande matcherna med tanke på att det är stormakten Spanien man har två poäng bakom sig på andraplatsen. Seger mot Georgien samtidigt som Grekland skräller och tar poäng mot spanjorerna på hemmaplan i nästa omgång och Sverige har säkrat förstplatsen som ger ett VM-avancemang.

– Det är jättebra. Vi har satt oss i ett bra läge att gå vidare direkt. Jag är jättenöjd även om det finns skönhetsfläckar, men vi är där vi är i tabellen och det känns väldigt bra, säger Andersson.

Janne Andersson kan inte vara annat än nöjd efter fem segrar av sex möjliga i VM-kvalet.
Janne Andersson kan inte vara annat än nöjd efter fem segrar av sex möjliga i VM-kvalet. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån.

Skulle Sverige sluta på andra plats väntar playoff, men inte mot en enskild motståndare som fallet var när Italien blev sista hindret i ett dubbelmöte på vägen mot VM 2018. I stället är det två motståndare som ska besegras i ett slutspel (se faktaruta nedan).

– Jag vet inte om det blir så mycket svårare än att slå Italien över två matcher, om jag ska vara ärlig. Vi får väl se, svarar Janne Andersson på frågan om vilken modell han föredrar.

Förhoppningen är förstås att han ska slippa ta reda på det och nå VM i Qatar genom direktavancemang, vilket blir fallet vid seger mot Georgien och kryss mot Spanien.

Albin Ekdal gillar lagets chanser.

– Vi leder gruppen före ett av världens bästa länder och vinner vi mot Georgien har vi allt i egna händer i sista matcher, säger han och fortsätter:

– Självklart är Spanien en av de tuffaste matcherna du kan ha men vi har ett gott självförtroende och har presterat mot bra länder förut. Vi mår bra som grupp och tror på oss själva.

Läs mer:

Sverige tog revansch – leder VM-kvalgruppen

Fem snackisar efter Sverige–Grekland

Därför har Andersson nävarna i byxfickorna

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt