Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 20:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sa-har-djurgarden-byggt-om-infor-hockeyallsvenskan-det-har-varit-en-stor-utmaning/

SPORT

Så har Djurgården byggt om inför hockeyallsvenskan: ”Det har varit en stor utmaning”

NHL-meriterade Marcus Krüger var en av de första spelarna som skrev på för ett degraderat Djurgården. En viktig signal till andra spelare som klubben ville ha.
Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

Djurgården har använt termen ”lagbygget” när den nya truppen presenterats steg för steg. Målet är en återkomst till SHL.

– Det har varit en väldigt stor process och många nya spelare, säger sportchefen K-G Stoppel.

Vad får en NHL-meriterad spelare att skriva på för ett lag som knappt har några spelare kvar?

På fredagen premiärspelar Djurgården i hockeyallsvenskan mot Västerås IK.

Inför säsongen har den klassiska klubben byggt om och förstärkt ordentligt – bland annat genom den välmeriterade hemvändaren Marcus Krüger.

– Djurgården betyder väldigt mycket. Annars hade jag inte gjort det här, säger han.

– Det känns grymt viktigt för mig och jag ska göra allt jag kan. Det vet jag att alla andra i omklädningsrummet också kommer att göra. Det kommer bli en rolig säsong.

Sportchefen K-G Stoppel har jobbat hårt för att bygga ett nytt Djurgården.
Foto: Robin Bäckman

Vi backar till i våras och tongångarna var annorlunda. Den 2 april stod det klart att Djurgården degraderades från SHL efter fyra raka förluster i nedflyttningskvalet mot Timrå.

Tränaren Joakim Fagervall blev kvar, och är den som ska leda klubben tillbaka.

– Jag pratade med K-G dagen efter. Jag ville bara veta om de hade några andra avsikter med avtalet. Men vi hade samma känsla, att vi skulle fortsätta, säger han.

K-G är sportchefen K-G Stoppel. Tillsammans har de två varit huvudpersoner i arbetet sedan dess, som gått under namnet ”lagbygget”.

I april fanns fyra kontrakterade spelare på plats i bygget.

https://twitter.com/DIFHockeyse/status/1514521323132932096?s=20&t=e2scEzrmTLUCVohM4l9s7A

Bakom arbetsnamnet fanns en tanke.

– Vi upplevde att vi tappat lite av en Djurgårdsidentitet, säger K-G Stoppel.

– Sedan blir det ju ett nytt lagbygge, i och med att man per automatik tappar väldigt många spelare när man åker ur en division.

Hur gick tankarna där i början av april?

– Svårt att säga. Men det är klart att det var en väldigt stor utmaning.

– Allt eftersom spelare faller på plats blir man lite lugnare. Sedan är ju utmaningen att man, trots en hyfsad bild av vad man vill få in, är beroende av vad man de facto får in.

Joakim Fagervall pekar i sin tur på att flera spelare redan var på gång som en positiv faktor.

– Jag var nog ganska lugn i och med att vi hade en vetskap om vissa spelare som skulle komma hem redan då. Jag visste att vi skulle ha ett slagkraftigt lag, och det vet jag fortfarande.

Joakim Fagervall blev kvar som tränare i Djurgården trots degraderingen.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Samtidigt var det många platser i truppen som skulle fyllas.

Fanns det en plan för alla tröjor från början?

– Ja initialt, men sedan kanske någon faller ifrån. Vi har fått ganska många nej också. Sedan dyker det upp någon annan. Det blir ett bollande hela tiden med tränarna, vad är det vi behöver komplettera med? säger K-G Stoppel.

Det fanns en strategi att komma i mål med dem tidigt.

Djurgården kunde relativt tidigt presentera starka namn som Marcus Krüger, Daniel Brodin och John Norman.

– Det är klart att det var viktigt och att det fanns en strategi att komma i mål med dem tidigt, när indikationerna ändå fanns från spelarna, säger han.

– Någonstans blir det ju ett statement, i stället för att vi blir lite veliga och luddiga. Det skapade signaler till spelarna vi ville behålla, att det här känns trovärdigt. Samma sak med de unga spelarna.

Mycket har hänt sedan Marcus Krüger, här år 2011, representerade Djurgården senast.
Foto: Niklas Larsson/TT

Bland återvändarna sticker Marcus Krüger ut. Den nya lagkaptenen vänder hem med två Stanley Cup-titlar på meritlistan.

När Krüger skrev på fanns fortfarande många platser i laget kvar att fylla. Vad som krävdes från sportchefen?

– Han lovade inget speciellt. Som spelare blir det mer att man litar på att ledningen gör sitt jobb. Man kan bara kontrollera det man själv är där för att göra, säger Krüger.

Från K-G Stoppels perspektiv:

– I och med att han redan gjort klart för att spela för oss i SHL hade han nog ändå någonstans mentalt känt att ”nu kommer jag hem”.

– Men han är en extrem tävlingsmänniska och han ville ju se att det här rimmade, att det finns en möjlighet att vinna. Och det gjorde det ju ganska tydligt.

Vi skapar en identitet, men den ska också bli en kontinuitet över tid.

När seriespelet närmar sig börjar lagbygget bli fulltaligt. Ett antal spelare är kvar från förra säsongen. Sedan är det hemvändare, ytterligare ett par nyförvärv och uppflyttade juniorer. Samtidigt väntas ytterligare spelare ansluta framöver.

Tillsammans med Björklöven ligger favoritskapet på Djurgården, som varit nere och vänt förr. Då, i början av 2010-talet, krävdes två försök.

– Jag tror att framgång handlar mycket om kontinuitet. Vi skapar en identitet, men den ska också bli en kontinuitet över tid. Därför har vi också jobbat med att binda upp spelare på längre avtal, säger K-G Stoppel.

– Vi vill tillbaka till SHL, men det måste också ske en långsiktig stabilisering. Vi vill ju vinna SM-guld på sikt, och vi kan inte bara ta första steget för att det sedan ska visa sig att vi inte alls förberett oss på nästa.

Ämnen i artikeln

Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt