Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Så leds laget mot OS-kval

Wroclaw. Seger eller oavgjort mot Ryssland i kväll och OS-drömmen lever. Förlust och chansen till kvalspel är minimal.

Försvarsjätten Jesper Nielsen och vänsternian Viktor Östlund leder den nya landslagsgenerationen och känner matchens betydelse.

– Det är sådana här matcher man vill spela, säger Nielsen.

Mittsexan Jesper Nielsen gjorde sin mästerskapsdebut vid EM i Danmark 2014, men fick då nästan ingen speltid alls.

Vid VM i Qatar klev han in i försvaret bredvid Tobias Karlsson och i dag är han etablerad och spelar både anfall och försvar.

Vänsternian Viktor Östlund debuterade i Qatar och är här i Polen den utespelare som har tredje mest speltid.

I den generationsväxling som pågår är de viktiga kuggar och de känner landslagsledningens förtroende.

– Tidigare har jag fått några minuter i början för att komma in för att få upp flåset och vara inne i matchen. Men i går fick jag halva matchen framåt, så det är klart jag känner ett helt annat förtroende, säger Jesper Nielsen.

– Man växer när man vet att tränarna tror på en. Det är väldigt kul. Det trivs jag med, säger Viktor Östlund.

Det är svinroliga matcher. Både mot Ryssland och Ungern gäller allting och jag är förväntansfull.

Förutsättningarna när de i kväll springer ut på planen i klassiska Hala Stulecia är väldigt enkla. Seger och OS-drömmen lever, förlust och chansen till kvalspel är med största sannolikhet borta.

Men för att drömmen om en plats i OS-kvalet ska bli verklighet, räcker det inte med en seger mot Ryssland, Sverige måste även besegra Ungern för att få fyra poäng och ha de båda andra länderna bakom sig.

– Det är svinroliga matcher. Både mot Ryssland och Ungern gäller allting och jag är förväntansfull, säger Jesper Nielsen och lyser med hela ansiktet.

Men han är också medveten om att han måste ändra sitt spel en del. I första matchen mot Slovenien åkte han på tre utvisningar och fick matchstraff. Och mot både Tyskland och Spanien har han visats ut.

– Det är inte likt mig, verkligen inte. Jag är ingen buse, men jag var kanske lite het på gröten i början. I går (mot Spanien) försökte jag verkligen koncentrera mig på mig själv och då funkade det, säger Jesper Nielsen och avger ett löfte inför kvällens ödesmatch:

– Man blir lite extra taggad, men jag ska försöka att inte vara övertänd.

Viktor Östlund tror på seger i kväll, men att Sverige slog Ryssland i två träningsmatcher i november, har ingen betydelse:

– Det här är ett mästerskap och då blir det helt andra matcher. De kommer att vara betydligt bättre än de var då.

Båda tycker att det svenska laget utvecklats sedan de samlades för första gången för tre veckor sedan. Fem mästerskapsdebutanter är en förklaring till de djupa svackor laget hamnat i många av sina matcher.

Men inte i onsdagskvällens förlustmatch mot Spanien.

– I går (onsdag) hade vi fem tekniska fel tror jag, jämfört mot 15 när vi spelade mot Spanien senast. Spelarna är lite mer trygga och vi känner oss lite säkrare tillsammans och lite mer samspelta, säger Jesper Nielsen.

– Jag tycker vi har väldigt bra chanser att vinna den matchen. Jag tycker att vi bevisat i de här tre första matcherna att när vi spelar bra, så gör vi det väldigt bra och vi håller mot de allra bästa lagen också, säger Viktor Östlund och tillägger:

– Den känslan är viktig att ha med sig in i den här matchen.

Drömmen om OS-spel i Rio de Janeiro är lever i högsta grad hos båda spelarna.

– Det är oerhört stort och de är väl allas dröm att få spela ett OS, säger Viktor Östlund.

– Nu är det enda vi har i tankarna att ta så många poäng som möjligt, säger Jesper Nielsen.

Fakta. Jesper Nielsen

Foto: JOHANNA LUNDBERG

 • Ålder: 25 år.
 • Längd/vikt: 200 cm/110 kg.
 • Landskamper/mål: 58/64.
 • Klubb: Füchse Berlin.
 • Meriter: Tre SM-guld med Sävehof, tyska cupen (2014), EHF-cupen (2015), VM för klubblag (2015).
 • Tidigare mästerskap: EM 2014, VM 2015.
 • Staffan Olsson om Jesper Nielsen: ”Han spelar med ett stort lugn och har utvecklats både i sitt försvars- och anfallsspel de två senaste åren i Tyskland”.
Fakta. Viktor Östlund

Foto: PETTER ARVIDSON

 • Ålder: 23 år.
 • Längd/vikt: 198 centimeter/90 kilo.
 • Landskamper/mål: 33/78.
 • Klubb: Guif, har skrivit på för danska Holstebro.
 • Meriter: UVM-guld 2013.
 • Tidigare mästerskap: VM 2015.
 • Staffan Olsson om Viktor Östlund: ”Han är en väldigt mogen spelare som gör relativt få misstag och fortsätter han sin utveckling har han en stor möjlighet att bli en komplett spelare”.
Fakta. Målvaktsligan i EM, räddningsprocent

1. Viktor Kirov, Ryssland 41

2. Ivan Stavanovic, Kroatien 37

3. Vjatislav Saldatsenko, Belarus 36

4. Mattias Andersson, Sverige 35

Arpad Sterbik, Spanien 35

Slawomir Szmal, Polen 35

Marcus Wolff, Tyskland 35

Rapport från en träning…

Vad? Sveriges handbollslandslags träning inför ödesmatchen mot Ryssland.

Var? AWF-hallen i Wroclaw, en del av det ”olympiska” området som är en del av stadens stora sportuniversitet. Här finns fotbollsplaner, simbassänger, inomhushallar, tennisbanor och friidrottsarena.

Vad tränade man på? Det är hemligt. Medierna fick vara med första tio och sista tio minuterna. De första värmde man upp under ledning av Fredrik Petersen och spelade sedan fotboll. De sista tio ägnade man åt lite skottövningar och stretchning.

Tränade Jonas Källman? 34-åringen körde först rehab och satt och cyklade på en träningscykel i ett hörn. Han var med när förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren samlade spelarna i en ring omkring sig och därefter överraskade han alla genom att vara med och jogga. När de andra slutade springa fortsatte Jonas Källman. När de andra spelade fotboll satte han sig på cykeln igen. Men själv är Jonas Källman hoppfull om spel. ”Det känns förvånansvärt bra”. Det bestäms först när han kliver ur sängen på fredagsmorgonen om ryggen håller för spel. I så fall skrivs han in i truppen före klockan nio på morgonen och 20-årige Jerry Tollbring skrivs ut.

Varför är Ola Lindgren arg? Sverige spelar mot Danmark klockan 20.30 på tisdag kväll. 18 timmar senare, klockan 16, möter man Ungern i en match som kan vara direkt avgörande för vilket lag som får spela OS-kval.

– Det är mycket irriterande och jag förstår inte hur de tänker. Det här verkar vara styrt av tv-bolagen. Tittarsiffrorna är väl störst i Tyskland och Danmark, säger Lindgren.

Sverige har lämnat in en protest mot matchtiden, men har ingen förhoppning att den ska ändras.