Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 03:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sa-loser-klubbarna-krisen-efter-branden-i-slottsskogshallen/

Sport

Så löser klubbarna krisen efter branden i Slottsskogshallen

Västra Frölunda Trampolinförenings ordförande Paul Andersson (till vänster) och tränaren Niklas von Heideman fotograferade morgonen efter branden invid den nedbrunna Slottsskogshallen. Foto: Tomas Ohlsson

För att klara av att arrangera vinterns stora inomhustävlingar i Göteborg kan det bli aktuellt att friidrottarna får värma upp genom att springa – runt hockeylaget Frölundas träningsrink. Samtidigt har trampolinhopparna, som förlorade all sin utrustning när Slottsskogshallen brann ned, fått ihop pengar till att beställa två nya studsmattor. 

Ändå säger den hårt prövade trampolinföreningens tränare Niklas von Heideman att han är besviken – på kommunen:

– Vi har verkligen försökt jobba mot idrotts- och föreningsnämnden för att få till ett möte men de verkar inte ta oss på allvar. Nu är det eventuellt ett möte på gång, kanske på torsdag men jag vet inget än. Det känns inte bra, säger Niklas von Heideman till DN.

När Slottsskogshallen brann 15 september försvann också klubbens enda tränings- och tävlingsplats, liksom all utrustning, värd runt en och en halv miljon.

Men att föreningen skulle vara bortglömd menar idrotts- och föreningsförvaltningens direktör Anders Ramsby är en missuppfattning.

Anders Ramsby är direktör vid idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs stad. Foto: Thomas Johansson

– Vi har en dialog med två fastighetsägare för att se om det är möjligt att hyra in trampolinhopparna där, men de har ju speciella behov, som behov av hög takhöjd. 

Om uteblivet möte med klubben säger Anders Ramsby:

– Vi uppfattade nog att de skulle ha kommit på mötet som vi tidigare har haft, de var inbjudna. De kan träffa vårt presidium också inom kort.

Niklas von Heideman själv säger att trampolinföreningen fått flera privata erbjudanden om lokaler.

– Men vi har inte råd att hyra dem dygnet runt, vi behöver hyra på timmar. Som tur är har vi kunnat ha viss träning hos föreningar i Borås och i Landvetter. De offrar sin tid för oss.

Klubbens pengainsamling, som DN skrivit om tidigare, har dock varit mer framgångsrik.

– Det är fantastiskt med det stödet. Vi har kunnat beställa två kompletta trampolinutrustningar. Vi väntar också på besked om kommunalt bidrag, och så sent som i dag har några skolor donerat madrasser som vi ställt in i förråd som vi fått låna. Det är fortfarande ett natt- och dagarbete. Vi kämpar på, säger Niklas von Heideman.

För friidrotten innebär branden också bekymmer på olika sätt nu under hösten. Dock har man kunnat öppna Friidrottens hus igen genom att man tillfälligt får vatten till duschar och toaletter genom en slang från ishallen Frölundaborg.

För att ersätta de 30 timmars träningstid i veckan som fem friidrottsföreningar hade i Slottsskogshallen har kommunen erbjudit plats i Sandeklevshallen på andra sidan stan, i Bergsjön. Det förslaget nappade klubbarna inte på.

Göteborgs friidrottsförbunds förbundschef Bo Edsberger säger:

– Med tanke på att föreningarna är lokaliserade här omkring så var det ingen som tyckte att Sandeklevshallen var ett långsiktigt bra förslag, den funkar inte med deras verksamhet. Så nu har vi skapat en egen lösning här i Friidrottens hus med ett temporärt schema. Det är extremt fullt här nu. Men vi ska träffa kommunen igen inom kort, vi tar en vecka i taget. 

Ett annat bekymmer är att Slottsskogshallen var planerad att användas som uppvärmningslokal vid en rad tävlingar i vinter som Julklappsjakten med 5.000 starter liksom junior-SM, med flera.

Bo Edsberger säger att man nu tagit kontakt med Frölunda för att höra om man kan få använda den 250 meter långa rundbanan bakom läktarna för ändamålet. 

– Den har använts så förr, vi hoppas på det, liksom att vi kanske får sätta upp ett tält, säger Edsberger. 

Parallellt med de akuta lösningarna hamnar frågan om en permanent ersättare till Slottsskogshallen i ett politiskt snabbspår hos kommunen. Samtidigt överväger friidrotten frågan; fortsatt hyra in sig hos kommunen eller rent av bygga eget?

Politikerna i idrotts- och föreningsnämnden har redan fattat beslut om de närmaste årens investeringar. Fullmäktige i Göteborg ska fatta de slutliga besluten 4 november. 

– Det är möjligt att man får disponera om pengarna nu, kartan är ju lite omritad efter branden, säger förvaltningschefen Anders Ramsby.

Sedan tidigare finns beslut om att ta fram en plan för en ersättare till ishallen Slottsskogsrinken, som ligger intill. 

– Nu får vi kanske pröva om inte ytterligare en hall också ska in i den planen. Men det tar åtminstone två år innan vi ser en hall på plats. 

Prislapp på en ersättare till Slottsskogshallen?

– Räkna med runt 70-80 miljoner. 

Hur ser du på att friidrottarna inte anser att Sandeklevshallen passar dem som ersättare nu?

– Ja, det är förstås ett transportavstånd, men det är svårt att hitta lösningar på kort tid. Den är ju också delvis byggd för friidrott och relativt ny. Det fanns lite luft i schemat där och den ligger nära kollektivtrafiken. Men visst, det är en bit ta sig dit. 

Läs mer om vad som händer i Göteborgsområdet

Tipsa DN:s nya redaktion i Göteborg: goteborg@dn.se