Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 18:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sa-mycket-clostebol-hade-johaug-i-blodet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Så mycket clostebol hade Johaug i blodet

00:51. Hur ska norska skidstjärnan Therese Johaug straffas för sitt positiva dopningsprov? På onsdagsmorgonen inleddes förhören som ska leda fram till hennes dom.

Dopningsförhöret mot Therese Johaug har påbörjats i Oslo.

Nu har meddelats att Johaug hade 13 nanogram per milliliter av den anabola steroiden clostebol i kroppen. Det visar dopningsproven som togs den 13 september.

DN: Hur mycket är det här?

– Det är ju väldigt lite. Det är ett lågt värde, säger Tommy Forsgren, dopningsexpert på Riksidrottsförbundet.

Hur stor koncentration av den anabola steroiden som finns i blodet är långt ifrån allt som kommer att bedömas.

– Det är klart att det är intressant med koncentrationen i provet, men det är inte helt avgörande utan det har att göra med andra omständigheter också. Hur hon kan beskriva hur det här har gått till och tidpunkt och så vidare. Det är mycket som ska vägas samman, säger Tommy Forsgren.

Cyklisten Stefano Agostino fick 15 månader när han hade en koncentration av 7 nanogram per milliliter i blodet. Lite mindre än Therese Johaug med andra ord.

– Båda är ju väldigt låga koncentrationer. Det går inte att jämföra med siffror eftersom instrumenten de använder för att mäta är så extremt känsliga, är man nere på 13 nanogram på en milliliter är det extremt låga koncentrationer. Det är en ingående komponent när man ska bedöma trovärdigheten. Men det är inte avgörande, säger han.

Men det räcker att minsta lilla spår finns i blodet för att det ska misstänkas en dopningsförseelse.

– När det gäller anabola så är inte det ett tröskelvärde utan finner man spår utav det i provet så konstituerar det en dopningsförseelse. Men återigen så tittar man på koncentrationen men i kontexten av en berättelse om hur intaget gått till. Det är väldigt vanskligt och jag skulle inte ge mig in på att sätta ett straff enbart på det här, säger Forsgren.

Vad är ett högt värde i sammanhanget?

– Det kan jag inte vara på, det blir bara spekulationer. Det går inte att säga hur mycket det är värt utan kontexten, säger Tommy Forsgren.

Följ DN:s liverapportering från förhöret.

Rättelse 2017-01-25 11:00
Cyklisten Stefano Agostino hade en koncentration av 7 nanogram per milliliter i blodet. Tidigare publicerades en felaktig uppgift.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.